Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Jadranka Reihl-Kir: 'Šeks, Šušak i Glavaš naručili su ubojstvo mog supruga'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na današnji dan, prije 17 godina, ubijen je načelnik osječke policije Josip Reihl-Kir. Tim povodom, emisija '10 do 8' ekskluzivno je objavila snimku iskaza ključnog svjedoka ubojstva Mirka Tubića. On je u trenutku ubojstva bio u automobilu s Reihl-Kirom i jedini je preživio rafalnu paljbu.

Snimka iskaza Mirka Tubića traje sat i pol. U nekoliko navrata Tubić prekida iskaz u suzama. Bilo je to 7.lipnja 1998. Sve od tada se ova snimka nudi sudu kao izuzetno važan dokaz. Snimljena je u nazočnosti odvjetnika. No sud snimku ne prihvaća.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Na suđenju Antunu Gudelju svjedočio Zlatko Kramarić Slika nije dostupna Gudelj ostaje u pritvoru

Ono što je izjavio Tubić baca posve novo svjetlo na političke okolnosti početka oružanog sukoba u tom dijelu Hrvatske. 

Želio je o tome svjedočiti. No nije dočekao. U međuvremenu je preminuo. Ostala je samo snimka. 

Reihl-Kir je ubijen 1. srpnja 1991.godine. Na kontrolnoj točki na ulazu u Tenju. 

Ubio ga je Antun Gudelj, koji tvrdi da je to bilo slučajno. Navodno nije znao na koga puca. 

Nakon ubojstva je odšetao, skrivao se po Osijeku i Hrvatskoj, a onda otišao u Australiju. 1994. godine osuđen je u odsutnosti na 20 godina. Uhićen je prije dvije godine u Frankfurtu, izručen Hrvatskoj i pritvoren. Nedugo nakon toga presuda je ukinuta, Gudelj amnestiran i oslobođen.

No supruga ubijenog Reihl - Kira ne odustaje. 2001. Ustavni sud stjeran pred zid poništava amnestiju. Australiji je upućen zahtjev za izručenjem. 

Ove je jeseni ponovno započelo suđenje. Ponovno je na njemu puno nelogičnosti. Odbijen je čak i ključni svjedok Mirko Tubić, jedini preživjeli u toj mahnitoj, navodno slučajnoj, pucnjavi po automobilu, na načelnika policije. U međuvremenu je Tubić umro. 

Nakon što je sud, koji sudi Antunu Gudelju za to ubojstvo, ovih dana ponovno odbio prije 10 godina snimljen iskaz spomenutog svjedoka, udovica Jadranka Reihl-Kir snimku je ustupila uredništvu emisije. 

Tubić tvrdi da ubojstvo nije bilo slučajno. Kaže, kako ih nitko na punktu nije zaustavljao. Samo je uslijedio rafal. Da ih je netko pokušao zaustaviti oni bi,kaže, stali.

U međuvremenu se pojavilo i pismo te anonimni svjedok koji tvrdi da je ubojstvo naručeno. 

Osim toga sudu se kao svjedok nudio i drugi čovjek MUP-a Slavko Degoricija. Tvrdi kako je prije ubojstva dobio informaciju da će Kira ubiti. Nisu ga stigli povući u Zagreb. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene