Umirovljeni general Ante Gotovina sudjelovao je u svečanostima obilježavanja vojno-redarstvene akcije Maslenica '93. Medijima je rekao kako je ta akcija bila prekretnica u Domovinskom ratu te da su ljudi koji su u njoj sudjelovali zaslužili da ih se sjećamo jer su nam omogućili samostalnost, sigurnost i slobode koje danas uživamo.

Galerija +0 Ante Gotovina (Foto: Dnevnik.hr)

"Sjećamo se svih tih ljudi, tih mladih ljudi. Neki su jedva bili punoljetni i mnogi od njih nose trajni biljeg danas, svatko na svoj način. S tim ljudima smo ostvarili samostalnost, sigurnost i slobode koje danas imamo i toga se trebamo sjećati. Ta sloboda i sigurnost koju imamo danas nisu bile džabe, bile su skupo plaćene", rekao je umirovljeni general Ante Gotovina.

Vezani članci Tomo Medved Medved objasnio zašto nije bio u Vukovaru, Božinović o porukama Porfirija: "Korak u pozitivnom smjeru" Vojnici na kninskoj tvrđi (Foto: Dnevnik.hr) Najbolji od najboljih: Hrvatska vojska dobila prvu generaciju komandosa

"Do operacije Maslenica mi smo se uglavnom branili, više ili manje uspješno, ali operacija Maslenica je preokret, ona je zaokret u Domovinskom ratu i tad su prvi put sudjelovale tri grane vojske, specijalna policija, ratna mornarica i zrakoplovstvo te kopnene snage, koje su bile nositelj te akcije", istaknuo je Gotovina.

Dodao je kako je akcija Maslenica bila osnova za nastavak izgradnje hrvatskih oružanih snaga.

Operacija Maslenica bila je bitna i za moral vojske, rekao je general Gotovina.

"Ona je bila prvo iskustvo i ukazala nam je na sve nedostatke i probleme koje imamo pred sobom i koje trebamo rješavati. Tako se krenulo s temeljnim obukama, školstvom, osposobljavanjem zapovjednika koji su najvažniji, a to su zapovjednici dočasnici i niži časnici", rekao je Gotovina.

"Mi smo vjerovali u sebe i nismo imali izbora. Morali smo rješiti problem koji smo imali pred sobom, kao što i danas moramo rješavati probleme koje imamo pred sobom", istaknuo je na kraju Gotovina.

Krstičević: "Uspjeli smo, a nije bilo lako"

Ministar obrane Damir Krstičević u izjavi za medije zahvalio je svim sudionicima vojno-redarstvene akcije Maslenica i njihovim obiteljima u ime Vlade Republike Hrvatske.

"Operacija Maslenica bila je strateška prekretnica u Domovinskom ratu", rekao je Krstičević. Dodao je kako su tri razloga označila tu prekretnicu – organizacijski, strateški i moralno, jer je osnažila vjeru hrvatskih branitelja i hrvatskog naroda u pobjednički karakter.

"Ta je akcija pokazala svijetu da je Hrvatska u stanju sama osloboditi svoj teritorij, što smo kasnije i napravili", rekao je Krstičević.

"Ja i svi koji smo sudjelovali u toj operaciji osjećali smo se tad dobro i znali smo da radimo nešto dobro za hrvatski narod. Znali smo da je to u tom trenutku bilo strateški bitno, spojiti sjever i jug Hrvatske. Vidjeli ste, nakon toga već se krenulo s pontonskim mostom i spajanjem Hrvatske. Mislim da je to bila strateška odluka prvog hrvatskog predjednika dr. Franje Tuđmana", istaknuo je Krstičević.

Napomenuo je kako akciju nije bilo lako provesti jer je dobro poznato što je neprijatelj dotad sve radio po Hrvatskoj. "Uspjeli smo u tome, a nije bilo lako", poručio je na kraju.

Medved: "Ponosni smo i zahvalni"

Ministar branitelja Tomo Medved poručio je da se svi danas okupljeni na obilježavanju 26. obljetnice akcije Maslenica osjećaju ponosno.

"U to vrijeme sam bio na jugu, u sklopu postrojbe 1. gardijske brigade koja je sudjelovala u samoj operaciji. Djelovali smo koordinirano na svim bojišnicama. Bila je to iznimno važna operacija koja je spojila sjever i jug Hrvatske", rekao je Medved.

Istaknuo je da je najvažnije bilo što je ta akcija crtu bojišta odmaknula od grada Zadra. Isto kao i njegov kolega Krstičević, ministar Medved ponovio je kako je ta akcija svijetu dala do znanja da će Hrvatska samostalno osloboditi svoj teritorij.

"Neizmjerno smo ponosni na akciju Maslenica i zahvalni obiteljima koje su izgubile svoje najmilije u toj operaciji te svim vojnicima i policajcima koji su sudjelovali u toj operaciji", poručio je Medved.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju