Obilježavanje vojno-redarstvene akcije Maslenica 93 (Foto: Arhiva/Dino Stanin/PIXSELL)
Obilježavanje vojno-redarstvene akcije Maslenica 93 (Foto: Arhiva/Dino Stanin/PIXSELL) Foto: Arhiva/Dino Stanin/PIXSELL

Prije točno 26 godina počela je vojno-redarstvena akcija "Maslenica '93", u kojoj je Hrvatska vojska u samo 72 sata izvela akciju u kojoj je deblokiran Zadar i u kojoj je ponovno prometno spojen sjever s jugom Hrvatske.


Središnji dio obilježavanja 26. obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenica '93. počinje u ponedjeljak ujutro budnicom zadarskim ulicama te polaganjem vijenaca na Središnji križ na Gradskom groblju, na spomen-obilježje 3. bojne 4. gardijske brigade Imotski sokolovi i paljenjem svijeća na Spomen-obilježju poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu.

Vezani članci Pokazna vježba upotrebe vojnih pasa povodom Dana oružanih snaga RH - 1 VIDEO Oni su jedna od najomiljenijih vojnih ''jedinica'': U njihovoj blizini nije pametno nešto skrivati Spomenik žrtvama (Foto: Dnevnik.hr) 28 godina kasnije: U Škabrnju se vratio život, nema iseljavanja, a i sve više djece upisuje školu

U 10:30 trebao je početi mimohod postrojbi sudionica operacije s ratnim zastavama uz pratnju orkestra Oružanih snaga RH, (Trg kneza Višeslava, Obala kneza Branimira – Gradski most – Narodni trg – Široka ulica – katedrala sv. Stošije – Forum – svetište sv. Šime). Mimohod je zbog kiše otkazan.

U 11 sati održana je misa za Domovinu u svetištu sv. Šime. U okviru središnje proslave bit će predstavljene i dvije knjige: knjiga Memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata "Domovinski rat – pregled političke i diplomatske povijesti" te "Zadarsko zdravstvo i obrana Zadra u Domovinskom ratu 1991. godine".

Pokroviteljica obilježavanja je predsjednica Republike, a u organizacijski odbor uključeni su Zadarska županija, ministarstva obrane, unutarnjih poslova i hrvatskih branitelja, Sveučilište u Zadru, gradovi i općine Zadarske županije te udruge proistekle iz Domovinskog rata i braniteljske udruge Zadarske županije.

Prije 26 godina vojno-redarstvenom operacijom (VRO) Maslenica u 72 sata Oružane snage Republike Hrvatske (OS RH) oslobodile su bitne strateške točke koje su bile pod okupacijom vojske samoproglašene Republike Srpske Krajine te je omogućeno ponovno prometno povezivanje juga i sjevera Hrvatske. Deblokiran je Zadar, u čijemu je zaleđu tijekom tri dana oslobođeno i petnaestak sela, te strateške točke zrakoplovna baza Zemunik i Novsko ždrilo. (Hina)

Mbappe podigao prašinu: Real skrojio listu za odstrel, ide po dvije superzvijezde i daje Kovačića pod račun

Severina: Moderna verzija nepobjedivog kaputa s kojeg se teško skida pogled