Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez njih sve staje

Anesteziolozi odlaze iz Hrvatske! Evo zašto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posljednjih mjeseci na vidjelo je izašao možda najveći problem hrvatskog zdravstva. Naime, nemamo dovoljno liječnika.

Zbog nedostatka specijalista, prije svega anesteziologa, ukinuta je i odredba o smjenskome radu, a upitna je i provedba masterplana. Među liječnicima koji su posljednjih mjeseci napustili Hrvatsku prednjače upravo anesteziolozi.

Bez njih sve staje. Anesteziolozi su se pokazali jednom od najvažnijih, ali i najslabijih karika zdravstva jer ih jednostavno nema dovoljno.

Sve veći broj roditelja u Hrvatskoj ODBIJA cijepiti dijete

'Ako nas nema dovoljno, ako u određenom trenutku nismo raspoloživi, zaustavlja se praktički kirurški program', rekla je Dubravka Ivić, pročelnica JIL-a KBC-a Osijek.

Specijalizacija je to koje se nisu htjeli prihvatiti mnogi.

'Bilo je godina kad smo mi raspisivali natječaj, a da se nitko nije javio', dodala je Ivić.

'Iznimno je naporna specijalizacija i kasnije naporan posao. Opterećen ogromnim rizicima jer kada anesteziolog pogriješi najčešće tu više nema mogućnosti spasa', rekao je Alan Šustić, dekan medicinskog fakulteta u Rijeci.

'Rijetko tko od laika uopće zna opseg njihova posla. Anesteziolozi pokrivaju jedinice intenzivnog liječenja, vrlo često su nadzorni nad hitnim prijemima. Osim toga vrlo važan segment djelatnosti anesteziologa su terapija boli i ambulante za bol. Kroz bol i kroz sva znanja i u palijativnoj medicini', opisao je posao anesteziologa dr. Šustić.

HZZO: Pacijenti ne dolaze na zakazane preglede

U Ministarstvu zdravlja svjesni su problema. Najavili su povećanje upisnih kvota na medicinske fakultete, a samo su prošle dvije godine odobrili čak 139 specijalizacija iz anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja.

Samo u 2013. odobreno je više specijalizacija nego u četiri godine u razdoblju od 2008. do 2011. godine. No njihova specijalizacija traje najmanje 5 godina. Tješiti nas može jedino činjenica kako to nije isključivo Hrvatski problem.

'Deficit anesteziologa je problem u cijeloj europi, u SAD-u, praktički u svim zemljama razvijenima.', dodaje dr. Šustić.

No baš zbog toga anesteziolozi najlakše od svih liječnika dobijaju poslove izvan Hrvatske.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene