Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KOALICIJSKI SASTANAK

HDZ želi spriječiti saslušanje o Ini u Saboru? Bačić: ''Neki bi htjeli skupljati jeftine političke poene''

Nitko nije dužan odazvati se pozivu na javno saslušanje pri saborskom Antikorupcijskom vijeću jer to nije sukladno zakonu, ustvrdio je predsjednik Kluba saborskih zastupnika HDZ-a Branko Bačić i poručio da se zbog saslušanja oko Ine zloupotrebljava tijelo koje za to nema ovlasti.

''Premijer Andrej Plenković i ministar financija Marko Primorac su nas upoznali s projekcijama rasta hrvatskog gospodarstva do kraja godine'', istaknuo je predsjednik Kluba saborskih zastupnika HDZ-a Branko Bačić u izjavi za medije nakon redovitog tjednog sastanka koalicije u Banskim dvorima.

''Hrvatska se s krizom zahvaljujući mjerama Vlade i otpornosti hrvatskog gospodarstva dobro nosi'', zaključeno je na sastanku, a koaliciju je Plenković upoznao i s procesom izrade Zakona o ekstraprofitu.

''Referirali smo se i na situaciju u Saboru u kojem se raspravlja o mirovinama te smo pozdravili razgovore koji se vode oko Zakona o radu sa socijalnim partnerima'', kazao je Bačić, koji je podsjetio i da će se sutra održati sjednica Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije.

''Ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Davor Božinović nas je upoznao s procesom pristupanja Schengenu te smo i u tom dijelu dosta komentirali'', kazao je.

''Nitko nije dužan odazvati se na javno saslušanje Antikorupcijskog vijeća''

Odgovarajući na kritike oporbe da HDZ kani spriječiti održavanje sutrašnje sjednice Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije, Bačić je kazao da instituta javnog saslušanja do prije nekoliko godina uopće nije bilo.

''No, oporba se ne želi držati Poslovnika prema kojem je taj institut moguć samo na matičnim tijelima, a Vijeće to nije'', kazao je Bačić iznoseći sumnje da je riječ o zloupotrebi te je ustvrdio da ''neki žele skupljati jeftine političke poene''.

"Nitko neće spriječiti sazivanje sjednice. Samo šaljemo poruku svima koji su pozvani da po zakonu ne moraju doći. Nisu dužni jer to na što ih se poziva nije sukladno zakonu. Tko će doći i kako će odgovarati, to nas ne interesira", rekao je Bačić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna O PROSVJEDU I MJERAMA Medved: "U javni prostor bila je upućena tolika količina mržnje, s ciljem rušenja demokratski izabrane vlasti"

Na sutrašnjoj sjednici Vijeća oporba želi javno saslušanje premijera Plenkovića, bivšeg ministra Tomislava Ćorića, bivše zamjenice predstojnika Ureda predsjednika Vlade Tene Mišetić i bivšeg čelnika trgovačkog društva JANAF Dragana Kovačevića, a sve radi rasvjetljavanja problematike upravljanja Inom.

Iz oporbe se pozivaju na unaprjeđenje mjera iz Akcijskog plana za razdoblje od 2022. do 2024. godine uz Strategiju sprječavanja korupcije za razdoblje od 2021. do 2030. godine koje se odnose na poboljšanje upravljanja i sprječavanje korupcije u trgovačkim društvima i pravnim osobama u vlasništvu Republike Hrvatske, osobito onih koje su od posebnog značaja za Republiku Hrvatsku.

U Saboru je održan još jedan sastanak oporbe vezano uz osnivanje istražnog povjerenstva, a kane zatražiti i od saborskog Odbora za gospodarstvo održavanje sjednica na kojima bi se saslušalo i ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića

Upitan je li ga iznenadio novi krak afere Ine u kojem se opet spominje Škugore, Bačić je rekao: ''Ne razumijem da se takve stvari uopće mogu dogoditi. Sve zajedno je neprihvatljivo, u takvim ozbiljnim tvrtkama''.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna antikorupcijsko vijeće i svjedoci "Ovo se nije događalo ni u vrijeme Sanadera": Oporba tvrdi da HDZ zabranjuje saslušanje o Ini zbog svog lopovluka

''Dobili smo poziv za sjednicu saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav kojim se pokušava zabraniti održavanje sjednice Antikorupcijskog vijeća. Ovo se nije događalo niti u vrijeme Ive Sanadera. Niti u vrijeme Ive Sanadera nikome nije palo na pamet na ovaj način zabraniti jednom saborskom tijelu da radi svoj posao. Saborskom tijelu koje je apsolutno ovlašteno i u skladu s Poslovnikom sazvalo sjednicu na koju je pozvalo brojne ljude da daju svoj iskaz o svemu onome što se u Hrvatskoj u zadnjih nekoliko tjedana, mjeseci, godina događalo. Ako na Antikorupcijskom vijeću nećemo govoriti o tome kako se boriti protiv korupcije, onda ja doista ne znam gdje bi tome u Hrvatskom saboru bilo mjesto. Ovo što HDZ pokušava je udar na demokraciju, ali isto tako, a ne znam što je od toga gore, pokušaj skrivanja lopovluka'', kazao je ranije saborski zastupnik i predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

''Ovdje želimo biti trezveni i razumni te ako itko želi poštivati zakon u Hrvatskoj, to trebaju poštivati zastupnici u Hrvatskom saboru, bez ikakve potreba da se na tome prikupljaju politički poeni, kada znamo da se može kroz legalna tijela Hrvatskog sabora, a kako to omogućava Poslovnik Hrvatskog sabora, sazvati javno saslušanje i raspraviti o pitanjima u interesu građana ove države'', rekao je Bačić, koji je istaknuo da ne bježe od javnog saslušanja te je podsjetio da je u Saboru već održana sjednica, i to ona saborskog Odbora za gospodarstvo, na kojoj se raspravljalo o INA-inom plinskom poslovanju.



''Institut javnog saslušanja u Saboru niije postojao do 2018., kada je uveden na prijedlog vladajuće većine kako bi se razjasnila određena pitanja bez osnivanja istražnog povjerenstva. Mogućnost javnog saslušanja odnosi se samo na matična radna tijela u Saboru. Uspostavljeno je takvih 29 tijela, sukladno arhitekturi Sabora, dakle odnosu vladajućih i oporbenih zastupnika, a Vijeće to nije'', rekao je Bačić.

Oni mogu pozvati određene osobe na da sudjeluju na određenoj sjednici, ali javno saslušanje, kako je napisano u pozivu, nije moguće, kazao je i dodao: ''Prema tome, nije to sada naša dobra volja, nego se radi o tome hoćeš li poštivati zakon i Ustav ili nećeš, a Odbor za Ustav koji tumači Poslovnik će reći kako stvari stoje".

Odluku Odbora nije želio prejudicirati, a suspektnim mu se čini da će o nezakonitom upravljanju u Ini govoriti predsjednik Uprave Janafa koji je trenutno okrivljenik: "Poštujem načelo presumpcije nevinosti, ali zbog njega je oporba je tražila da Vlada podnese ostavku, a sada bi on trebao biti krucijalni svjedok".

Kroz legalna tijela Sabora prema Poslovniku može se sazvati javno saslušanje, kazao je Bačić i upitan koja to tijela imaju ovlasti, odvratio da su to u ovom slučaju Odbor za gospodarstvo ili Odbor za pravosuđe.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene