Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O PROSVJEDU I MJERAMA

Medved: "U javni prostor bila je upućena tolika količina mržnje, s ciljem rušenja demokratski izabrane vlasti"

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved dao je izjave u utorak poslijepodne nakon završetka koalicijskog sastanka.

"Radi se o snažnom, pravednom i sveobuhvatnom paketu mjera vrijednom 21 milijardu kuna. Konstatirano je i kako će te Vladine mjere zaštititi građane, cijeli javni, nevladin i neprofitni sektor, zaštititi hrvatska poduzeća i naše gospodarstvenike. Jasno se može zaključiti da nitko nije ostavljen po strani kazao je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u utorak poslijepodne nakon koalicijskog sastanka.

Cijene struje i plina neće rasti za kućanstva, a bez Vladimih mjera one bi rasle šest ili sedam puta, kazao je.

Kako je pojasnio Medved, tim mjerama bit će građanima omogućena mirna i predvidiva jesen i zima, jer će svi akteri sada znati kakvi će im biti troškovi i na koji način mogu funkcionirati u globalnim uvjetima.

Jedna od tema bio je subotnji prosvjed protiv HDZ-a.

"U trenutku kad je Vlada predstavila snažan paket mjera koji građanima i gospodarstvu jamči zaštitu životnog standarda u vremenima globalne krize, oporbene stranke duži periodhuškale su javnost, upućivali prema HDZ-u i prema Vladi, pa i parlamentarnoj većini uvrede. Možemo iz nekih iskaza prepoznati i elemente govora mržnje, i da su u tim okolnostima najvaljivali prosvjed. Građani su svjesni svega onoga što Vlada čini u pogledu pomoći svom narodu, ignorirali su, odnosno bojkotirali taj prosvjed. Ti akteri danima prije prosvjeda  pozivali su na rušenje Vlade, davanje otkaza Vladi i slične konstrukcije. Na tom prosvjedu viđeni su članovi oporbe, Domovinskog pokreta, Mosta", kazao je Tomo Medved te dodao kako ti oporbeni čelnici danas bježe od odgovornosti za pojavu osoba koje su kod sebe imale opasne tvari.

"Jasno je da su huškanjem potaknuli poglavito mlade da se uključe na prosvjed, ali ne na način da prosvjeduju civilizirano, nego na silu i da ugrožavaju sigurnost drugih ljudi", poručio je minustar hrvatskih branitelja te konstatirao da su na taj način na silu htjeli rušiti demokratski izabranu vlast.

Potpredsjednik Vlade očekuje od svih osoba koje su bile na prosvjedu i huškale protiv Vlade i HDZ-a da jasno prihvate odgovornost za taj fijasko, posebno za nazočnost osoba kojima tamo nije bilo mjesto.

Najavio je još intenzivniju aktivnost sigurnosnih službi.

Pročitajte i ovo Grijanje: Ilustracija - 3 GRIJANJE NA STRUJU Dalmatinci ljutiti - hoće li na kontinentu ove zime biti toplo, a obala se smrzavati? "Ostat ćemo kao šuplje crivo"

Pročitajte i ovo Grijanje: Ilustracija - 3 GRIJANJE NA STRUJU Dalmatinci ljutiti - hoće li na kontinentu ove zime biti toplo, a obala se smrzavati? "Ostat ćemo kao šuplje crivo"

Upitan za komentar raskola Platfome Možemo! i SDP-a u Zagrebu, Medved je rekao kako tu možemo vidjeti "jedan drugi politički spektar koji je bio vrlo aktivan u svjetlu upućivanja uvreda i mržnje prema HDZ-i i Vladi, koji je također sudjelovao u huškanju javnosti, predstavljajući se kao alternativa".

"A o kakvoj se zapravo alternativi radi, mogu zaključiti svi građani prateći ono što se događa u Zagrebu u odnosu SDP-a, predsjednika SDP-a prema gradskoj organizaciji, predsjedniku gradske organizacije. I koji je to stupanj demokracije u SDP-u danas i kakva je to zapravo alternativa", rekao je.

Na sastanku vladajuće koalicije, izvijestio je, iskazana je čvrsta potpora Vladi, stabilnosti koalicije i daljnjim aktivnostima u pronalaženju rješenja za ključne izazove hrvatskoga društva – energetske i prehrambene krize, suzbijanju inflacije, pomoći građanima i gospodarstvu.

Paketom mjera obuhvaćeni svi, građanima poslana poruka da će imati mirnu jesen i zimu

Analiziran je i jesenski paket mjera pomoći građanima i gospodarstvu te je "konstatirano da se radi o snažnom sveobuhvatno i pravednom paketu mjera" koje će zaštititi građane, cijeli javni, nevladin i neprofitni sektor, poduzeća i gospodarstvo. "Zaključeno je da nitko nije ostavljen po strani i ovim mjerama omogućit ćemo mirnu i predvidljivu jesen i zimu jer će svi akteri sada znati kakvi će im biti troškovi i na koji način mogu funkcionirati", rekao je Medved.

Odbacio je teze da je Dalmacija kod tih mjera diskriminirana u pogledu cijene električne energije odnosno limita iznad kojeg će se ona naplaćivati po skupljoj tarifi, a u kontekstu činjenice da se u Dalmaciji u zimskim mjesecima najviše stanovnika grije na struju te samim time imaju i povećanu potrošnju.

I to je jedna od teza koja je potaknuta od određenih oporbenih čelnika odnosno iz gradova kojima je na čelu oporba "i pokušaja skretanja pozornosti s bitnog odnosno dobro osmišljenih mjera", istaknuo je Medved.

"To ni na koji način nije točno", rekao je te naglasio da će se u stalnom kontaktu s gradovima i županijama pratiti situacija, Vlada će, kao i do sada, ako se eventualno s vremenom pojavi potreba za nekom dodatnom mjerom, promptno reagirati.

Građanima smo poslali jasnu poruku da ne postoji neizvjesnost u vremenu koje je pred nama, jeseni i zime, vezano uz njihov kućni budžet i nekakav nenadani i šokantni rast cijena, zaključio je.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene