Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Robert Benmosche , vodeći čovjek AIG-a, najmoćnije američke osiguravateljske kuće i njegova poslovna partnerica, ugledna pelješka vinarka Marija Mrgudić nadaju se, preko američkog veleposlanstva, susretu s hrvatskom premijerkom Kosor zbog višegodišnjeg ignoriranja njihova problema u lokalnoj zajednici.


Na to su se odlučili kao na zadnji korak u trakavici koja je započela početkom 2007, kod ishodovanja dozvola za izgradnju suvremene vinarije na Pelješcu. Naime, njihovo ulaganje u vinariju na pelješcu, u vrijednosti od 1,5 milijuna eura 'čeka' već dvije godine jer ne pristaju na reket od 50 tisuća eura.

Vezani članci Gradilište Pelješkog mosta - 2 Priča duga više od 20 godina: Pogledajte kako izgleda Pelješki most godinu dana od početka izgradnje Kineski radnici u Hrvatskoj (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Kako žive kineski graditelji Pelješkog mosta: "Malo troše, ali radi mosta ćemo sve to podnijeti"

Pravi šok je Marija Mrgudić doživjela kada su joj lani u siječnju predstavnici Ureda za prostorno planiranje iz županijske ispostave Korčula i priopćili kako mora obustaviti radove jer joj dio postojeće nekretnine prelazi u drugu katastarsku česticu koja nije građevinska.

'Sve se može riješiti za 50 tisuća eura'

'Tada su mi rekli da na terenu napravimo sve što smo planirali bez obzira na takvu nesređenost u prostornim planovima, što je apsolutno pogreška izrađivača. Nisam htjela već sam krenula legalnim putem u izmjenu tih stotinjak kvadrata koji su zakočili čitav projekt. Na diskretan način u više navrata mi je poručeno kako se sve može riješiti za 50 tisuća eura. Imam svoje principe i nisam to htjela, tražila sam da mi se precizno objasni što trebam učinit kako bih nastavila sa projektom. Ni na požurnicu koju sam poslala nakon tri mjeseca u nadležne urede od Korčule, Županije do Ministarstva nitko nije odgovorio. Što ću vam reći', ispričala je za Slobodnu partnerica moćnog američkog milijardera.