Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kraj kolovoza posebno je problematičan za ljude alergične na ambroziju. Dugotrajne suše išle su na ruku ovom najbrže rastućem korovu. Zakon nalaže da se ambrozija mora ukloniti, a kazne su i do 7 tisuća kuna.


Šumi ambrozije više nema spasa. Najbrže šireći korov je u svom najsnažnijem cvatu, a uništavanje dovodi do kontra učinka. 'Postići će kontra efekt, ukoliko budu sad čupali ambroziju, koncentracije će biti višestruko visoke, tako da je najbolje sada pustiti, a ambrozija se suzbija sredinom sedmog i početkom osmog mjeseca', kazala je Barbara Stjepanović, iz Zavoda za javno zdravstvo.

Vezani članci Ambrozija (Foto: Ivica Galovic/ PIXSELL) Upozorenje svim alergičarima: Zagreb je osim koronavirusa i pod pritiskom visokih koncentracija peludi ambrozije u zraku Slika nije dostupna NAJGORE TEK DOLAZI Problem s kojim se bori svaki 10. Hrvat

>> Ambrozija krenula u alergijski 'pohod'

Za one koji to nisu učinili, zakon propisuje prekršajni postupak i novčane kazne. Novčanom kaznom od 500 do 1000 kuna kaznit će se fizička osoba. Od 1200 do 2 500 kuna za neuništavanje ambrozije kaznit će se fizička osoba obrtnik. Dok će pravna osoba platiti kaznu u visini od 2000 do 7000 tisuća kuna.

Iako su kazne za neuništavanje ambrozije vrlo visoke, polja obrasla ovim korovom i dalje možemo pronaći u neposrednoj blizini stambenih objekata. Nije ni čudo, kad se u cijelom Zagrebu o urednim parcelama brine jedan jedini poljoprivredni redar. A moguće je zemljišta držati uredno pokošena. Alergični na ambroziju barem bi malo lakše disali.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.