Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na Županijskom sudu u Zadru

Aleksić: Prva pravomoćna presuda banci da mora vratiti preplaćene kamate

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski zastupnik stanke Snaga Goran Aleksić izvijestio je kako je na Županijskom sudu u Zadru donesena prva pravomoćna presuda kojom je Splitskoj banci naloženo da vrati preplaćeni iznos kamata zbog nezakonitih promjena kamatnih stopa.

"Danas sam saznao da je tužitelj Šime Rušin iz Zadra dobio pravomoćnu presudu protiv Splitske banke. Županijski sud u Zadru je odlučio da se tužitelju mora vratiti preplaćeni iznos kamata zbog nezakonitih promjena kamatnih stopa", rekao je Aleksić novinarima u Saboru.

Pročitajte i ovo James Crumbley, otac školskog ubojice, osuđen za ubojstvo - 7 Masakr u Michiganu Povijesna presuda: Otac dječaka koji je počinio pokolj u školi osuđen za ubojstvo Slika nije dostupna Slučaj Franak Odluka suda u Gospiću: Banka mora oštećenom dužniku isplatiti 11.445 švicarskih franaka

Podsjetio je da je do sada samo jedna takva presuda postala pravomoćna, ali zato što se tužena banka na nju nije žalila, dok se ovdje radi o odbijanju žalbe na prvostupanjsku presudu.

"To je sad gotova stvar, sada možemo očekivati tsunami takvih presuda. U svakom slučaju, to može biti ohrabrenje svima koji još nisu tužili da tuže i zatraže svoje preplaćene kamate", ocijenio je Aleksić. Napomenuo je da je dvojbeno hoće li sudovi na isti način postupati i kod konvertiranih kredita u švicarskom franku.

"Ovdje se radi o kreditu u kojem nije izvršena konverzija, jer je otplaćen prije konverzije. Ne možemo znati hoće li se i kod konvertiranih kredita primjenjivati ista pravila, to nije sigurno. Ohrabrenje ide prije svega prema onima koji nisu imali CHF kredite nego euro i kunske kredite, a koji svi imaju isti, nezakonit način promjene kamatnih stopa", pojasnio je.

Po Aleksićevim procjenama, banke su nezakonito mijenjale kamate u 100.000 kredita, ukupne vrijednosti oko pet milijardi kuna. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene