Pomorska policija, ilustracija
Pomorska policija, ilustracija Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Općinski sud kaznio je zapovjednika albanske ribarice novčanom kaznom u iznosu od ukupno 6000 kuna, ali je morao platiti i naknadu zbog štete počinjene ribama i drugim morskim organizmima u iznosu od 72.258 kn.


Tijekom nadzora državne granice na moru policijski službenici Nacionalnog pomorskog centra za prikupljanje podataka u ponedjeljak 12. srpnja nešto prije 10 sati južno od mjesta Molunat uočili su ulazak albanske ribarice u isključivi gospodarski pojas RH.

Vezani članci Dino Hvalec - 2 Njegova majka ubijena je prije 22 godine u nezapamćenom zločinu u sudnici: "Godinu dana nisam išao u školu, trebalo mi je jako dugo da se oporavim" Kamion pokosio vozilo ophodnje na cesti - 4 FOTO Za dlaku izbjegli smrt: Kamion pokosio vozilo cestarske ophodnje, zaposlenici izašli iz auta nekoliko sekundi prije udara

Ribarica AUCLA kretala se brzinom od 2,5 čvorova, što je ukazivalo na mogući ribolov u hrvatskim vodama.

Na mjesto događaja odmah je upućeno policijsko plovilo na koje se ukrcao ribarski inspektor Ministarstva poljoprivrede. U 12:25, dok se albanska ribarica nalazila 3,13 NM unutar isključivog gospodarskog pojasa RH, ribarski inspektor i dva policijska službenika prešla su na ribaricu kako bi ju sproveli u Dubrovnik i pokrenuli prekršajni postupak povrede Zakona o morskom ribarstvu.

Općinski sud kaznio je zapovjednika albanske ribarice novčanom kaznom u iznosu od ukupno 6000 kuna, ali je on morao platiti i naknadu zbog štete počinjene ribama i drugim morskim organizmima u iznosu od 72.258 kuna. Nakon uplate kazne albanska je ribarica tijekom popodnevnih sati 13. srpnja napustila hrvatski morski prostor, izvijestila je PU dubrovačko-neretvanska.