Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekipa Dnevnika Nove TV iz Drača

Utrka s vremenom: Albanija i dalje pronalazi nove žrtve jednog od najgorih potresa, spasioci ne gube nadu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Albanija i dalje pronalazi nove žrtve najgoreg potresa u posljednjih nekoliko desetljeća. Broj mrtvih popeo se na 46. No ima i sretnih vijesti jer pod ruševinama ima preživjelih koje su pronašli spasioci.

Za spasioce je svaki trenutak pronalaska preživjelih velik uspjeh jer vode utrku s vremenom. Na terenu su ekipe iz Hrvatske, Srbije, Italije, Francuske i ostalih zemalja, zajedno sa psima tragačima. Hrvatska ekipa, koja je radila provjeru terena, u petak planira krenuti kući, ne bude li novih nepredviđenih situacija. Za potragu ima dovoljno kolega iz ostalih zemalja.

Šanse za pronalazak još preživjelih su male, ali spasioci kažu da nada postoji. Na terenu je u četvrtak navečer vrlo teško jer puše vjetar, a počela je padati i kiša. Pomoć se sastoji u šatorima, generatorima, dekama, u konzerviranoj hrani, ono što je sada nužno potrebno stanovništvu u Albaniji što je stradalo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Magnituda 4,9 Snažan potres ponovno zatresao Albaniju: Broj žrtava razornog podrhtavanja tla narastao na 40

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PODRHTAVANJA TLA I ŠTETE U kakvim zgradama živimo? Nakon niza potresa u zadnje vrijeme, stručnjak poručuje: "Ovo je najvažnije za sigurnost objekata"

Ukupan broj nestalih nakon potresa u Albaniji za sada nije utvrđen, a procjena materijalne štete tek treba početi u sljedećim danima. Nekih većih šteta nije bilo, no oštećena je bolnica u Draču. Ono što valja naglasiti je da su na razmjere katastrofe možda utjecali i problemi s nelegalnim radnjama, gradnjom zgrada jer se nisu rušili čitavi gradski kvartovi, već pojedine zgrade.

Kada se i zbroje štete na građevinama te sva tragična stradavanja, posljedice potresa imat će dugoročne posljedice. To će biti posljedica masovnog turizma i neplanske gradnje u Draču, gradu koji je žarište turizma u Albaniji.

Albanska vlada upozorila je građane diljem zemlje, ali i Europe, da budu oprezni s donacijama za pomoć nakon potresa jer su se pojavili brojni prevaranti koji žele iskoristiti situaciju i otvaraju lažne račune za prikupljanje novca.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene