Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PODRHTAVANJA TLA I ŠTETE

U kakvim zgradama živimo? Nakon niza potresa u zadnje vrijeme, stručnjak poručuje: "Ovo je najvažnije za sigurnost objekata"

Albanija je samo jedna od zemalja jugoistoka Europe u kojima se ovih dana trese tlo. Zbog toga se otvara pitanje sigurnosti građevina u Hrvatskoj u slučaju potresa. Profesor Josip Atalić sa zagrebačkog Građevinskog fakulteta kaže da je sigurnost hrvatskih građevina teško procijeniti jer ne postoji pouzdana baza podataka o građevinskim konstrukcijama.

Nakon snažnog potresa u jutarnjim satima u Albaniji, u tri navrata tresla se i Bosna i Hercegovina. Jutros je potres zabilježen u Grčkoj. Iako jačine 6,1, nije izazvao veću štetu. Epicentar je bio u moru, nedaleko od otoka Krete. Potres u Grčkoj nije povezan s onima u Albaniji i BiH.

U večernjim satima treslo se i kod Karlovca, gdje je zabilježen umjereni potres magnitude 2,9.

Potresni prizori iz Albanije gdje su se stambene zgrade srušile kao kule od karata potegnule su pitanje koliko su sigurne hrvatske građevine, osobito u rizičnim područjima poput Dubrovnika, Zagreba, Rijeke.

Pročitajte i ovo Novi potres u Albaniji (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Osjetio se i u Dubrovniku Još jedan u nizu snažnih potresa zatresao Albaniju: ''Ljudi su izašli iz grada na cestu. Sada ih već hvata nervoza''

Prof. Josip Atalić s Građevinskog fakulteta u Zagrebu kaže da prilikom izgradnje zgrada do 1964. godine u obzir nisu uzimani potresi. ''Kada govorimo o sigurnosti u Hrvatskoj, možemo govoriti samo načelno jer nemamo dobrih podataka o građevinama'', kaže Atalić.

Objašnjava da je za sigurnost zgrade najvažniji koncept nosive konstrukcije, odnosno da je zgrada simetrična. ''Kada procjenjujemo rizik od potresa, uzimamo u obzir konstrukcijski sustav, materijal, visinu zgrade, tlo, položaj u bloku i slično'', kaže Atalić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tlo i dalje podrhtava Snažan potres magnitude 6,1 pogodio Grčku: "Bilo je to najjače podrhtavanje koje sam osjetio"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tlo i dalje podrhtava Snažan potres magnitude 6,1 pogodio Grčku: "Bilo je to najjače podrhtavanje koje sam osjetio"

Atalić kaže da u Hrvatskoj trenutno ne postoji pouzdana baza podataka o građevinskim konstrukcijama, stoga je teško procijeniti oštećenja u potresu. ''Nažalost, za razliku od drugih država, u Hrvatskoj nije razvijena svijest o riziku od potresa niti postoji neki centar koji bi te podatke obrađivao. Još uvijek imamo vremena to promijeniti'', ističe Atalić.

Valja napomenuti da gdje god se nalazili u situaciji potresa, važno je držati se osnovnih uputa, a među najvažnijima je ne paničariti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene