Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U čemu je problem?

Alarmantno stanje škola u Hrvatskoj: Učenici pate, novac osiguran, no obnove i radovi kasne ili nisu ni započeti

Škola u raspadu (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Škola u raspadu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Škola u raspadu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Škola u raspadu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Škola u raspadu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Škola u raspadu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Bruno Matotek, ravnatelj OŠ Vladimira Nazora u Pribislavcu (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Država je osigurala nešto više od 60 milijuna kuna za obnovu 5 škola koje su u najlošijem stanju. Na derutno i opasno stanje svih tih škola sustavno smo godinama upozoravali, ponajviše na osnovnu školu Nikole Andrića u Vukovaru. Novac je sada osiguran, zakon je izmijenjen, no bagera ispred škola još uvijek nema. Zašto je to tako?

Derutna vukovarska škola Nikole Andrića bagere i radnike još uvijek nije dočekala. Učenici za to vrijeme - u drugoj školi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Roditelji, provjerite Utorak je malo drukčiji dan za neke školarce: Zbog izbora Ministarstvo poslalo upute ravnateljima škola Obnova mrtvačnice na groblju Mirogoju važna obavijest Obnavlja se mrtvačnica na Mirogoju, ispraćaji preselili na novu lokaciju

"U ovoj školi mi je bolje zato što je više opremljena. Recimo dok imam tjelesni, ne grebem noge ako padnem", rekao je učenik Domagoj. 

Dok je Leonarda rekla kako: "Jedva čekam da se škola obnovi. To je ipak moja škola."

"Nadam se da će ti radovi početi čim prije. Naša očekivanja su bila da još u jesen krenu radovi, međutim evo kontrola i dorada dokumentacije se po nama malo odužila", objašnjava situaciju Josipa Kotromanović Sauka, ravnateljica OŠ Nikole Andrića. 

"Ono što je realno da do ljeta imamo izvođače i skelu, konačno i radove na samoj zgradi, ali očekivati da će to dogodine na jesen biti gotovo je sasvim nerealno", rekao je Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara. 

U Svetom Iliji dorađuje se projektna dokumentacija. Radova još nema.

U Donjem Miholjcu 290 učenika reformu će dočekati u školi koja je iz 1932. godine. Učionice su bivše staje, na zidovima vlaga. Parketi dignuti, žica na sve strane. Papiri su poslani u Ministarstvo i, čeka se natječaj za izvođača radova. Novu školu će dočekati tek za dvije godine. A na jesen stiže reforma.

"Vjerojatno će biti problem. Mi infrastrukturno smo u dosta teškoj situaciji. U opremanju i svemu zaostajemo jer mi više ne možemo u ovaj prostor ni unijeti nikakvu novu opremu jer pitanje je kako bi instalacije i sve podnijelo. Tako da mi čekamo. Što prije da bude, to bi bilo odlično", rekao je Nenad Perić, ravnatelj OŠ Donji Miholjac. 

I u Cavtatu povuci - potegni. Jedna od najbogatijih općina dopustila je da se škola raspada.

"Uvijek se bojimo da se prozori ne otkače, da se što ne dogodi kojem djetetu", rekao je Ivan Marić, profesor hrvatskoh jezika u OŠ Cavtat.  

I sad kad država nudi pomoć u novcu. Opet problem.

"Zapelo je najviše u činjenici da općina Konavle želi graditi na novoj lokaciji. Ako gradimo na staroj lokaciji izmješta se i škola i vrtić i to je objektivni problem. Zato ćemo sa općinom vidjeti što je za njih najbolje rješenje", objašnjava provblem NIkola Dobroslavić. 

''Ministarstvo smatra da osnivač škole, u konkretnom slučaju Dubrovačko-neretvanska županija treba donijet odluku o modelu, rukovodeći se načelom optimalne uporabe proračunskih sredstava'', poručuju pak iz Ministarstva. 

Sve to bi moglo ići i brže. Djeca bi trebala biti prioritet. Besmisleno je govoriti o tabletima dok učenici gledaju hoće li im strop pasti na glavu.

Izgradnja nove škole u Pribislavcu nakon 20 godina čekanja

Sanja Vištica, reporterka Nove TV, javila se iz škole u Pribislavcu koja se trenutno nalazi u 300-tinjak godina starom dvorcu. 

Učenici pohađaju nastavu u ovom dvorcu čiji djelovi nisu ni sigurni. Na svu sreću nova škola se gradi. Od svih pet škola, jedino ovdje su radovi krenuli, oni su u kratkom roku dostavili svu dokumentaciju, država daje 60% novca. O svemu više zna Bruno Matotek, ravnatelj OŠ Vladimir Nazor u Pribislavcu. 

Hoćete li djeca na jesen krenuti u novu školu?

"Vidjeli ste da za potrebe nastave trebamo u ovoj školi koristiti i prostore koi ne udovoljavaju državnom pedagoškom standardu. Tako je i s prostorima naše učionice. Tako da nam je iz tih razloga, zbog dotrajalosti dvorca i nedovoljnog broja prostorija, velika želja da s početkom nove školske godine krenemo u novi školski prostor i da nastavna godina koja je pred nama bude nastava u visokom pedagoškom standardu, a to je nastava u jednoj smjeni uz mogućnost da učenici imaju i produženi boravak u samoj školi. To je zapravo cjelodnevni boravak i time pokazuejmo da i Međimurska županija na taj način nama omogućava da sve škole danas sutra dođu do mogućnosti cjelodnevnog boravka što je visoku standard." 

Što ako škola ne bude dovršena, hoće li vam biti problem povoditi nastvu koju donosi reforma u ovakvim uvjetima?

"S obzirom da smo dvadeseteak godina u čekanju tog presljenja neće biti problem. Navikli smo na ove uvjete no velika je želja da se to što prije napravi. S druge strane smo se na taj način i pripremili te i ovdje možemo puno napraviti, a nadamo se nakon preseljenja još i više", rekao je ravnatelj Matotek. 

Nalaz državne revizije pokazao je da država nema nikakvu viziju ni plan što se tiče ulaganja u školstvo. Ne postoje na jednom mjestu niti podaci o stanju i opremljenosti škola. Nevjerojatan je i podatak da je azbest pronađen u čak 120 škola. Ovdje je u prvom redu odgovornost na općinama, gradovima i županijama. Škole su u njihovoj nadležnosti i one se, također, moraju brinuti o njima. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene