Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović u utorak je poručio da nastavak štrajka u obrazovanju ne znači da će Vlada prihvatiti apsolutno sve što traže obrazovni sindikati. Rekao je da i dalje ne vide razloga za štrajk, ali i da o njegovoj sudskoj zabrani za sada ne razmišljaju.

Galerija


"Štrajk se nastavlja, ali to ne znači da ćemo mi prihvatiti apsolutno sve što se traži. Mi smo povukli poteze za koje smatramo da su ispunjenje postavljenih zahtjeva, samo na drugačiji način", ustvrdio je Aladrović na šestom redovnom saboru Nezavisnih sindikata Hrvatske.

Vezani članci Prosvjed prosvjetara na Markovu trgu (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL) - 5 Prosvjetari s Markova trga Vladi poslali poruku: ''Sramite se! 17 dana ste nas ignorirali, pravite se da ne znate naše zahtjeve'' Sanja Šprem i Branimir Mihalinec (Foto: Pixsell,Matija Habljak) Sindikalisti nakon sastanka s ministrima: "Ostane li Vlada pri svojoj ponudi, štrajk ide dalje"

Obrazovnim sindikatima, koji su nakon 26 dana cirkularnog najavili opći štrak od danas do ispunjenja zahtjeva, poručio je da Vlada i dalje ne vidi razlog za štrajkanje jer će zaposlenima u sustavu obrazovanja plaće od iduće godine sigurno rasti.

Najavio je da sa sindikatima može ponovo sjesti za stol na pregovorima o osnovici.

"Mi u četvrtak nastavljamo pregovore po osnovici, za Temeljni kolektivni ugovor, sa svim državnim i svim javnim službenicima kojima pripadaju i obrazovni sindikati u štrajku. Mi očekujemo da će se oni odazvati pregovorima", poručio je Aladrović.

Istaknuo je da se, međutim, na tim pregovorima razgovara o temama definiranima Temeljnim kolektivnim ugovorom, a da se o koeficijentima složenosti poslova, čije povećanje za 6,11 posto traže obrazovni sindikati, može samo "razgovarati, ali ne i pregovarati".

Ministar je ustvrdio i da Vlada za sada ne razmišlja o sudskoj zabrani štrajka.

Komentirali i drugi ministri

Situaciju su komentirali i drugi ministri. "Može se vidjeti da nije isključivo po strani borba za interese učitelja, meni je žao da se preko učitelja i učenika sve ovo općenito prelama", kazao je ministar financija Zdravko Marić.

"Vlada je dala maksimalno koliko je mogla dati u ovome trenutku. Mislim da treba trajno razgovarati, ali da se oblici ne postižu kroz mjere kao što su štrajk kojeg djeca trpe, a ako bude mogućnosti, u svakom slučaju treba cijeniti rad učitelja", dodao je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

"Razumijem svu kompleksnost posla učitelja nastavnika i stručnih suradnika. Vlada je doista sindikatima ponudila ono što je bilo moguće u okviru trenutnih mogućnosti. Prvenstveno moramo voditi računa o potrebama i pravima djece", dodala je ministrica demografije Vesna Bedeković. (Hina,D.I.,M.V.)