Obavijesti Video Pretražite Navigacija
i divjak sazvala presicu

Prosvjetari pripremili posebnu akciju tijekom Kongresa pučana, najavili i veliki prosvjed na Trgu: "Nećete nas ugasiti"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikati obrazovanja od danas pa do ispunjenja zahtjeva štrajkaju u cijeloj Hrvatskoj, a danas je ujedno i prvi dan da država ne misli plaćati štrajk za učitelje i profesore. Najavili su kako će sutra održati mini akciju "Potrubi za obrazovanje" tijekom Kongresa EPP-a u Zagrebu, a za 25. 11. pripremaju skup na središnjem zagrebačkom trgu.

Na tiskovnoj konferenciji sindikati su objavili rezultate referendumskog izjašnjavanja o posljednjoj ponudi Vlade te izvijestiti o daljnjim koracima vezanima za štrajk.

Pročitajte i ovo Igor Radeka (Foto: Dnevnik.hr) Iznenadile ga negativne reakcije Vilim Ribić o sporazumu s Vladom: "Dio nenastavnog osoblja priča o izdaji. To je frapantno, apsurdno!" Slika nije dostupna Članovi Preporoda idu na referendum Posljednja ponuda Vlade: Koeficijenti su ipak na stolu, ali ne za sve. Ovo su uvjeti o kojima se sindikati moraju izjasniti

"Ispričavamo se što smo jučer otkazali presicu, ali jučerašnji dan nije bio primjeren za raspravu o drugim temama osim Vukovara. Jučer je jednoglasno donesena odluka o nastavku štrajka na frontalni način. Više nema cirkularnog štrajka, već se štrajka u cijeloj Hrvatskoj dok se ne ispune zahtjevi", kazao je Mihalinec.

Obavijestio je kako današnji odaziv govori o 92 posto učitelja koji su štrajku te da je riječ o zasad privremenim rezultatima. 

 "Učitelji sada štrajkaju pod pritiskom Vlade da neće platiti dane provedene u štrajku", rekao je Mihalinec te dodao kako je u srednjim školama 96,74 posto učitelja odbilo ponudu Vlade, a gotovo svi potvrdno su se izjasnili o nastavku štrajka.

"Potrubi za obrazovanje"

Najavio je kako će sutra, na dan kada počinje Kongres pučana u Zagrebu, imati mini akciju "Potrubi za obrazovanje". 

"Cijela trasa puta od Sheratona do Arene bit će pokrivena. Bit ćemo na svakom izlazu s transparentima kao i na Trgu žrtava fašiuma pred sjedištem HDZ-a. Također, u svim gradovima gdje imamo članove naši će aktivisti od 13 do 14 sati stati uz cestu s transparentima", rekao je Mihalinec i dodao kako će sutra konferenciju održati u 11 sati te će tada najaviti mini prosvjed za četvrtak.

Najavio je i kako će 25. studenog održati prosvjed na središnjem zagrebačkom trgu. 

Ana Tuškan, glavna tajnica sindikata kazala je kako je 96,7 posto zaposlenih u osnovnim školama odbilo ponudu Vlade

"Hvala roditeljima što podržavaju štrajk i shvaćaju važnost obrazovanja. Ova borba nadišla je sve nas. Ne možete nas ugasiti. Mi ustrajemo i ne odustajemo", kazala je Tuškan.

"Neka se Vlada ne igra s ovakvim prijetnjama"

Mihalinec je poručio da zbog štrajka nitko neće biti oštećen.

"Neka se Vlada ne igra s ovakvim prijetnjama", rekao je Mihalinec i dodao kako mnogi učitelji neće tražiti prekovremene u slučaju nadoknade. 

Na pitanje boje li se kako će Vlada zabraniti štrajk, Mihalinec je poručio: "Neka zabrane, imamo mi druge mehanizme." 

Na pitanje hoće li djeca morati barem šest dana nadoknađivati nastavu, šef sindikata kazao je: "Zar nekom u Hrvatskoj to nešto znači? Nisu sindikati ti koji upravljaju zemljom", poručio je.

I Divjak sazvala konferenciju

Podsjetimo, na društvenim mrežama sinoć je objavljeno pismo koje je članovima sindikata uputio Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, a u kojem je navedeno da su Središnji odbor sindikata i Veliko vijeće hrvatskih učitelja na jučerašnjoj zajedničkoj sjednici jednoglasno donijeli odluku o frontalnom nastavku štrajka od danas pa do ispunjenja zahtjeva.

Prosvjetari su najavili i kako planiraju aktivnosti za vrijeme Kongresa Europske pučke stranke koji se u Zagrebu održava u srijedu i četvrtak, a za 25. studenog najavljen je veliki prosvjed u Zagrebu.

Iz sindikata Preporod javljaju kako se 94,09 % njihovih članova koji su pristupili izjašnjavanju usprotivilo prijedlogu Vlade povećanju koeficijenata od 2 % svim zaposlenicima u školama od 1. srpnja 2020. godine.

"U osnovnim školama protiv ponude Vlade bilo je 93,06 % zaposlenika koji su pristupili izjašnjavanju, dok se srednjim školama ponudi Vlade usprotivilo 96,12 % zaposlenika. Za nastavak štrajka do ispunjenja sindikalnih zahtjeva izjasnilo se 91,04 % onih koji su pristupili izjašnjavanju, 93,14 % članova u osnovnim školama i 89,98 % članova u srednjim školama. Izjašnjavanju je pristupilo 8922 člana Sindikata Preporod i 2944 zaposlenika koji nisu sindikalno organizirani", poručuju iz tog sindikata. 

Nakon najave sindikata o frontalnom štrajku ministrica obrazovanja Blaženka Divjak sazvala je izvanrednu konferenciju za medije u 15 sati. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene