Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vatrogasci u prosvjedu

'Ako ne udovoljite našim zahtjevima, prosvjedovat ćemo cijelo ljeto'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stotinjak vatrogasaca iz svih regija države organiziralo je prosvjed u Zagrebu i najavilo kako će, ukoliko se ne udovolji njihovim zahtjevima, nastaviti s prosvjedima cijelo ljeto.

Na zagrebačkom Velesajmu krenula je povorka vatrogasaca. S pedeset vatrogasnih vozila uputili su se prema Nehajskoj ulici, a predstavnik vatrogasaca sa zahtjevima svojih kolega otišao je u Ministarstvo unutarnjih poslova.

Pročitajte i ovo Mirogoj Obnova objekta Velika promjena na Mirogoju: Iz ureda poslali važnu obavijest građanima Prosvjed oporbe u Zagrebu - 7 Prosvjedi uoči izbora FOTO/VIDEO Lijeva oporba na ulicama pet hrvatskih gradova: ''Izgubili smo 30 godina, nemojmo izgubiti i ove četiri pred nama''

Vatrogasci traže da se napokon riješi  radno - pravni status svih vatrogasaca. Nezadovoljni su preusmjeravanjem broja 93 na broj 112 te žele da se poštuje njihov kolektivni ugovor. Zanima ih i što je s novim zakonom o vatrogascima kojeg je ministar Karamarko najavio još prije tri mjeseca.

Vatrogasci u prosvjedu žele smjenu glavnog vatrogasnog zapovjednika Mladena Jurina koji kažu, ne obavlja dobro svoj posao. Ukoliko se ne ispune njihovi zahtjevi vatrogasci će, tvrde, nastaviti s prosvjedima cijelo ljeto.

'Ako se prosvjed i trebao dogoditi, na krivoj je adresi, poručuje Mladen Jurin', glavni vatrogasni zapovijednik RH. On i čelnici DUZS-a uveli su novinare, koji su pred DUZS stigli s vatrogascima, u zgradu, i održali novinarsku konferenciju, lukavo preotevši tako termin koji su za svoju presicu zakazali vatrogasci.

'Trebali su ići gradonačelnicima i načelnicima jer su, prema Ustavu i zakonu, gradovi i općine dužni financirati javne vatrogasne postrojbe koje su i osnovali. Apsurdno je da se napada Vlada koja odvaja godišnje 330 milijuna kuna za postrojbe koje ne treba financirati - kaže Jurin, dajući primjer Zaboka koji je od planiranih 500 milijuna kuna za vatrogasce osigurao svega 170.000, pa im država daje više od osam milijuna kuna. Ističe da je od ukupno 61 zapovijednika, njih 53 potpisalo da se od provjeda ograđuju, a pritom je Mladen Malčić, šef zagrebačkih vatrogasaca, istaknuo da ni njegovi vatrogasci nemaju sve što bi željeli ali će opstati bez ekscesa.

Prisnažio je i Ivan Kožul, predsjednik Sindikata vatrogasca Grada Zagreba, riječima kako je prvi protiv štrajka i uvijek za dogovor te da 'on ima više članova u Zagrebu nego Magdić u cijeloj Hrvatskoj'. 'Jedino Kožulov sindikat nije sudjelovao u današnjem prosvjedu, a s nama su i sindikati Istre, Primorja,. Splita, iako im zapovjednik to nije dopustio te našeg, državnoslužbeničkog sindikata', napominje Magdić, zaposlen u zagorskoj psotrojbi.

Na njegov su račun iznijeli niz optužbi na konferenciji, kazavši kako je 2003. godine nakon pravomoćne presude dobio otkaz u Zagrebu jer je falsificirao svjedodžbe, te da obmanjuje javnost i bavi se 'sindikalnim smicalicama', a pitaju i tko će snositi troškove današnjeg prosvjeda.

Sindikalne podružnice, spremno uzvraća Magdić. 'Tih sam optužbi oslobođen, a da će to izreći u javnost, prijetili su su mi čelnici proteklih dana. Nije točno ni da se dobrovoljni vatrogasci ne bune, njima po tri mjeseca kasne dnevnice i oni su s nama danas u kombiju' uzvraća Magdić s parkirališta kraj Zagrebačkog velesajma, gdje se rano poslijepodne nakon prosvjeda vratilo pedesetak vatrogasnih vozila iz Karlovca, Zadra, Šibenika, Rijeke, Pule, Varaždina, Virovitice, Krapine, Poreča, Vukovara, Osijeka...

Vatrogasci ovaj put najavljuju prosvjede sve dok se doista ne udovolji njihovim zahtjevima, jer još je u ožujku obećano im je na sastanku u MUP-u ono što su tražili: izmjena Vladine uredbe o smanjenju sredstava za plaće i materijalne troškove i to na način da se svim postrojbama smanji jednako, zatim izdvajanje vatrogastva iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje i osnivanje ravnateljstva za vatrogastvo pod MUP-om, integracija broja 193, kako kaže europska direktiva, umjesto da pozivi idu na 112, nadalje, rješavanje radno-pravnog statusa vatrogasaca... Oni sada moraju raditi svoj posao do 65. godine života iako često za to nisu sposobni već puno ranije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene