Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Gost Dnevnika Nove TV večeras je bio ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.


Ministar Mrsić zadovoljan je današnjim, četvrtim krugom pregovora Vlade i sindikata. 'Počeli smo prije tri tjedna, a u petak je nastavak. Zadovoljan sam, riješili smo barem 50 posto', rekao je.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Sindikati se nisu htjeli odreći dodataka pa smo odlučili smanjiti plaće' Slika nije dostupna Doznajte u kojoj su industriji radnici najplaćeniji!

Dodao je kako će Vlada krenuti sa sindikatima krenuti u mirenje, a dio je sindikata i danas ostao pri svojim stajalištima. 'Ove godine radnici će ostati bez božićnice, sljedeće godine neće dobiti ni božićnicu ni regres', rekao je Mrsić i dodao kako će jubilarne nagrade dobiti oni koji s 40 godina radnog staža odlaze u mirovinu, dok će drugi ostati bez nje.

Ministar je još jednom ponovio kako pa članku 43.  može doći do raskidanja kolektivnih ugovora ukoliko dođe do pogoršanja gospodarske situacije.

>> Vlada sindikatima: Odreknite se prijevoza ili smanjujemo plaće!

Ako ne dođe do dogovora Vlade i sindikata, država ima za plaće radnika u 10. i 11. mjesecu. 'No, pitanje je što bi bilo s dodacima na plaću, za njih ne bi bilo novca', rekao je Mrsić.

Naglasio je i kako su ovi pregovori otkrili činjenicu da npr. čistačica u jednom sustavu ima jednu, a u drugom drugu plaću. Ista je stvar i s pravnicima i drugim strukama. 'Moramo ujednačiti plaće, za isti posao treba biti ista plaća. Hitno ćemo poslati zakon u izmjenu  i mislim da će već 1.1.2013. svi biti jednako plaćeni za isti posao', rekao je ministar i dodao kako će se tako uštedjeti stotine milijuna kuna.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.