Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregovori Vlade i sindikata

'Ako ne postignemo dogovor, neće biti novca za dodatke na plaću'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gost Dnevnika Nove TV večeras je bio ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Ministar Mrsić zadovoljan je današnjim, četvrtim krugom pregovora Vlade i sindikata. 'Počeli smo prije tri tjedna, a u petak je nastavak. Zadovoljan sam, riješili smo barem 50 posto', rekao je.

Pročitajte i ovo Sukob oko plaća - 1 Moguć i štrajk Lome se koplja oko plaća: Suci nezadovoljni, a jednom ministru nije se svidio prijedlog da se njegova plaća smanji Sustav plaća - 3 Kritike ne prestaju Magla oko reforme s plaćama: "Premijer bi dobio koeficijent 5, a mi obični učitelji 1,9. Pitam se gdje je pravičnost?"

Dodao je kako će Vlada krenuti sa sindikatima krenuti u mirenje, a dio je sindikata i danas ostao pri svojim stajalištima. 'Ove godine radnici će ostati bez božićnice, sljedeće godine neće dobiti ni božićnicu ni regres', rekao je Mrsić i dodao kako će jubilarne nagrade dobiti oni koji s 40 godina radnog staža odlaze u mirovinu, dok će drugi ostati bez nje.

Ministar je još jednom ponovio kako pa članku 43.  može doći do raskidanja kolektivnih ugovora ukoliko dođe do pogoršanja gospodarske situacije.

>> Vlada sindikatima: Odreknite se prijevoza ili smanjujemo plaće!

Ako ne dođe do dogovora Vlade i sindikata, država ima za plaće radnika u 10. i 11. mjesecu. 'No, pitanje je što bi bilo s dodacima na plaću, za njih ne bi bilo novca', rekao je Mrsić.

Naglasio je i kako su ovi pregovori otkrili činjenicu da npr. čistačica u jednom sustavu ima jednu, a u drugom drugu plaću. Ista je stvar i s pravnicima i drugim strukama. 'Moramo ujednačiti plaće, za isti posao treba biti ista plaća. Hitno ćemo poslati zakon u izmjenu  i mislim da će već 1.1.2013. svi biti jednako plaćeni za isti posao', rekao je ministar i dodao kako će se tako uštedjeti stotine milijuna kuna.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene