Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O 'crnim fondovima' i kampanjama

Kosor: Svatko tko je lopov i tko je ukrao mora završiti u zatvoru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jadranka Kosor izjavila je komentirajući medijski napis o navodnom financiranju njezinih izbornih kampanja iz crnih fondova HDZ-a, da svatko tko je lopov i svatko tko je ukrao mora završiti u zatvoru.

Predsjednica Vlade odgovorila je tako na pitanje o navodno netransparentnim financiranjima predizbornih kampanja HDZ-a iz tzv. crnih fondova. Kosor simptomatičnim smatra da priča o financiranju HDZ-ovih predizbornih kampanja u javnost izlazi baš sada i u tome vidi moguć interes nekih krugova. O kome se točno radi, premijerka nije željela reći.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović razgledao Rafale - 3 novi hrvatski ponos FOTO Zoran Milanović popeo se na jedan Rafale i pomno ga razgledao Rafalei dolaze u Hrvatsku Povijesni prelet FOTO/VIDEO Hrvatska vojska ulazi u 21. stoljeće: Više od milijardu eura za nove moćne čuvare neba

'Borba protiv korupcije i kriminala glavne su zadaće moje Vlade', rekla je Kosor i dodala da, ukoliko i unutar njezine stranke postoji pojedinci koji su se ogriješili u zakon, za svoje grijehe trebaju odgovarati. 'Ako je bilo onih koji su uzimali novac, za to moraju odgovarati', dodala je.

Premijerka je izrazila svoju punu potporu radu Državnog odvjetništva, USKOK-a i policije. Osvrćući se na današnji medijski napis napomenula je i da po tome kako je pisan ispada da je HDZ imao samo dvije kampanje - jedna predsjednička 2005., a druga je bila samo jedna, 2007. godine. Znači da smo pobijedili samo u prvoj izbornoj jedinici i tu osvojili 66 mandata, jer se ni o jednoj drugoj izbornoj jedinici ništa ne piše, dodala je.

Uskoro je priopćenje u vezi iste teme poslala i premijerkina stranka HDZ. Hrvatska demokratska zajednica je u vezi medijskih napisa priopćila kako smatra da je riječ 'o naručenim političkim podmetanjima, očito falsifikatima kako se i u članku navodi, a spomenuti dokumenti nemaju pravnih učinaka'. 'Riječ je o nesumnjivoj namjeri neprijatelja HDZ-a i svih onih koji ne mogu prihvatiti i strahuju od otvorene i beskompromisne borbe protiv korupcije i kriminala te na ovakav način žele falsifikatima namjerno i isključivo osobno diskreditirati predsjednicu Vlade i predsjednicu Hrvatske demokratske zajednice Jadranku Kosor', stoji u priopćenju glasnogovornice HDZ-a Sunčane Glavak.

Dokumente koji su možda izašli iz istrage neću komentirati. To nikad ne radim i smatram da nije dobro što se to događa, pa ni kad je HDZ u pitanje', rekao je Zoran Milanović, dodajući kako je SDP na probleme financiranja kampanja ukazivao godinama - i 2005. i 2007. 'U tome su neki itekako sudjelovali, a oni koji su se pravili da ne vide ili nisu vidjeli, ti ne vide ništa i državu ne mogu voditi takvi ljudi', naglasio je. 'Na odvjetništvu je da odradi svoj posao do kraja, ako posla ima. Mi mislimo da je to predmet od javnog interesa, ali nikoga unaprijed ne želimo optuživati', istaknuo je.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović rekao je kako je njegova stranka na netransparentno financiranje HDZ-ovih kampanja upozoravala tijekom prijašnjih godina. Čak je, kaže Milanović, na neke pojedince upirao prstom. Za njega su jednako krivi oni koji su u kriminalu sudjelovali, kao i oni oko kojih se kriminal događao, a oni tvrde da ga nisu vidjeli. 'Vjerujem da će ova, već neslužbeno započeta predizborna kampanja, barem u financijskom smislu biti zakonita', rekao je Milanović.

Predsjednik RH Ivo Josipović kratko je rekao kako, dok traje istraga o pojedinim kriminalnim radnjama, ne želi govoriti.

Državni vrh okupio se danas na obilježavanju 10. obljetnice terorističkih napada u SAD-u, u organizaciji američkog veleposlanstva u Zagrebu. Tom je prigodom jedinicama zagrebačkih vatrogasaca su uručena specijalna vatrogasna  odijela za akcije spašavanja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene