Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smanjene naknade za korištenje glazbe

Akcijski plan za turizam uništava hrvatske glazbene umjetnike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Akcijski plan za turizam je plan za uništenje hrvatskih glazbenih umjetnika, poručili su danas s konferencije za novinare hrvatskih glazbenici ogorčeni najavama da bi se u korist hotelijera trebali odreći polovice svojih prihoda.

Odlukom o smanjenju naknade za korištenje glazbe od 50 posto uz uvođenje maksimalnog iznosa koje jedno poduzeće može platiti, grubo se zadire u autorska i srodna prava koja su privatna, te kao takva Ustavom zajamčena, istaknuli su glazbenici. Neka nam hotelijeri pošteno plate glazbu ili neka je ugase, rekao je u ime hrvatskih glazbenika Paolo Sfeci.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 28. veljače u KUC Travno TEDxMaksimir - Strast u životu: Odabrano je 15 govornika koji će nastupiti na događaju Slika nije dostupna Čak 21 pjesma na popisu VIDEO Ove je pjesme CIA koristila za ispitivanje zatvorenika u ratu protiv terorizma?!

Posebno ih je pogodilo to što ih tijekom izrade akcijskog plana nitko nije kontaktirao, a smanjenjem naknade za korištenje glazbe za gotovo 50 posto izravno će, kako tvrde, biti pogođeno bar 5000 glazbenika koji od tih prihoda žive. U akcijskom planu naveden je podatak da su izdaci za autorska prava tijekom 2007. godine porasli za 22 posto, no nije pojašnjeno da to povećanje nije posljedica povećanja iznosa naknada već isključivo povećanje opsega korištenja glazbe, odnosno otvaranja novih ugostiteljskih objekata, rekao je glavni tajnik Hrvatskog društva skladatelja Antun Tomislav Šaban.

Ogorčeni intervencijom države u korist hotelijera

Predsjednik Hrvatske glazbene unije Husein Hasanefendić Hus izrazio je ogorčenje što država intervenira u korist hotelijera, te cijelu priču nazvao pravnim nasiljem nad privatnim pravima. U ukupnim rashodima hotelskih tvrtki, kako je rečeno, naknade za korištenje glazbe predstavljaju zanemarive iznose. Tako je za primjer navedeno kako dnevna naknada za sobu u dubrovačkom Excelsioru u kojoj noćenje košta 2000 kuna iznosi 0,88 kuna, a u hotelu Regent Esplanade gdje noćenje dnevno stoji 1200 kuna, dnevna naknada za sobu iznosi 0,74 kune.

Hrvatski glazbenici pozvali su premijera Ivu Sanadera da ih primi na razgovor, te najavili kako su spremni pregovarati, ali nikako o smanjivanju naknade za 50 posto. O konkretnim akcijama koje će poduzeti protiv sporne odredbe Akcijskog plana, još će se, kažu, dogovoriti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene