Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uoči blagdana

Akcija 'Mir i dobro': Policija upozorava na opasnost od pirotehnike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U već tradicionalnoj akciji 'Mir i dobro', zagrebačka je policija građane pozvala da tijekom blagdanskog perioda ne koriste pirotehnička i eksplozivna sredstva.

Zagrebačka policija pozvala je danas građane da tijekom nadolazećih blagdana ne koriste pirotehnička i eksplozivna sredstva, podsjetivši na konferenciji za novinare u povodu početka tradicionalne akcije "Mir i dobro" da su prošle godine zbog posljedica uporabe pirotehnike ozlijeđene 32 osobe, od čega devet osoba teško i 23 lakše.

Akcija će trajati do 8. ožujka iduće godine, a na konferenciji za novinare u PUZ-u upozoreno je da je prošle godine ozlijeđeno 15 djece, sedam maloljetnih i pet punoljetnih osoba, a nije zabilježeno niti jedno smrtno stradavanje. Propucano je 18 objekata, od čega tri kuće, osam automobila i sedam ostalih objekata.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kaznena prijava Na aerodromu u Zadru uhvaćeno dvoje mladih Rusa: Policija odmah posumnjala da nešto nije u redu Slika nije dostupna 'MIR I DOBRO' RAZMISLITE DVAPUT Najmlađa žrtva imala je samo 4 godine

>> Bliže se blagdani: Znate li koje opasnosti prijete od petardi?

U sklopu prošlogodišnje akcije "Mir i dobro" oduzet je 141 komad oružja, više od 11.986 komada streljiva, 23 kilograma eksploziva, 115 komada eksplozivnih sredstava i više od 75.500 komada pirotehničke galanterije. Zbog nezakonitog posjedovanja oružja i streljiva te nezakonite uporabe pirotehničkih sredstava utvrđeno je 159 prekršaja, a prijavljeno je 218 osoba.

U proteklih 18 godina zbog nezakonite uporabe i neopreznog rukovanja vatrenim oružjem smrtno je stradala 21 osoba, 533 osobe su ozlijeđene, od čega 212 teško i 353 lakše, napomenuo je Damir Bogdanović iz Ravnateljstva policije.

Stjepan Cavrić iz Ravnateljstva policije naglasio je da će tijekom akcije policija poduzimati niz aktivnosti - od iniciranja suradnje s nadležnim tijelima u svim općinama, županijama i gradovima, suradnje s obrazovnim institucijama, predstavnicima Crkve do inspekcijskog nadzora, nadzora na ulici te održavanja stanja reda i mira u područjima oko Crkve, škola i trgova.

Naglasio je da je cilj akcije sprečavanje svih oblika zlouporabe oružja, eksploziva, eksplozivnih naprava i pirotehničkih sredstava s konačnim ciljem otklanjanja svih opasnosti koje mogu uzrokovati stradavanje osoba i uzrokovati štetu na imovini.

"Djeca su najugroženija skupina kada se radi o pirotehničkim sredstvima", upozorio je te ujedno apelirao na odgojno-obrazovne institucije da konstantno upozoravaju na opasnosti, a na roditelje da vode računa o tome gdje se kupuju pirotehnička sredstva, o primjerenoj dobi za njihovo korištenje te da, ako ih djeca koriste, to bude pod nadzorom.

Načelnica Sektora upravnih i inspekcijskih poslova Branka Šepac Blažanović najavila je da će ove godine u sklopu akcije "Mir i dobro" inspektori ići u kontrolu sto prodavaonica oružja i streljiva, specijaliziranih prodavaonica i tržnica.

Načelnik Odjela za javni red Davor Posilović upozorio je da kazne za nezakonitu uporabu pirotehničkih sredstava za fizičke osobe iznose od tisuću do pet tisuća kuna, a za pravne osobe od 20 do 40 tisuća kuna. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene