Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nekoliko dana nakon prve dvojice optuženika u slučaju 'Maestro', Ivana Gotovca i Svjetlana Stanića, na optuženičku klupu zagrebačkog Županijskog suda u ponedjeljak će sjesti preostalih osmero optuženika u jednoj od najvećih hrvatskih antikorupcijskih akcija.


Uz dvojicu bivših potpredsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju Josipa Matanovića i Roberta Pešu, sutkinja Ivana Kršul vodit će postupak i protiv šefa Službe prodaje nekretnina Igora Petlevskog, višeg savjetnika u toj službi Darka Mrkonjića, osječkog poduzetnika i profesora tamošnjeg Ekonomskog fakulteta Mane Medića, odvjetnika Jurja Parazajdera i Asje Piplović te njenog suradnika Mladena Jandričeka.

Vezani članci Slika nije dostupna Slučaj Maestro: Proširena istraga zbog zemljišta u Poreču Slika nije dostupna Maestro: Zatražena istraga još dvojice osumnjičenih

USKOK ih tereti za primanje i davanje mita, pomaganje u primanju mita, izdavanje i neovlašteno pribavljanje poslovne tajne, udruživanje za počinjenje kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganje i poticanje na te zlouporabe.

Akcija 'Maestro', to jest policijsko-uskočka tajna istraga korupcije u HFP-u doživjela je vrhunac u lipnju prošle godine, kada su uhićena trojica potpredsjednika Fonda i još nekoliko osoba. Sudska istraga završila je krajem siječnja, a USKOK je sredinom veljače podigao optužnicu. No, od tada pa do početka suđenja prošlo je gotovo punih devet mjeseci.

Dio optuženika u međuvremenu je pušten iz pritvora pa će se na sudu braniti sa slobode, a iz predmeta je izdvojen i dio koji se odnosio na Gotovca i Stanića. 

>> Maestro: Gotovac i Stanić ne osjećaju se krivima, Staniću odobrena jamčevina

>> Počinje suđenje prvoj dvojici optuženika u slučaju 'Maestro'


Pred zasebnim sudskim vijećem oni su u srijedu 5. studenog kazali da se ne osjećaju krivima, a Stanić je ponudio i jamčevinu od dva milijuna kuna kako bi se branio sa slobode. Njegovo puštanje iz pritvora, nakon USKOK-ove žalbe, treba potvrditi Vrhovni sud.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju