Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Počinje suđenje prvoj dvojici optuženika u slučaju 'Maestro'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na optuženičku klupu zagrebačkoga Županijskog suda sutra bi trebala sjesti dvojica od desetero optuženih za korupciju u slučaju 'Maestro', bivši potpredsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju Ivan Gotovac i poduzetnik iz BiH-a Svjetlan Stanić.

Pred sudskim vijećem pod predsjedanjem suca Vladimira Pavlekovića oni bi se trebali očitovati o optužnici USKOK-a koja ih tereti za korupciju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ponovljeno suđenje Maestro: Gotovac tvrdi da je Polančec sve znao Slika nije dostupna Odluku će donijeti naknadno 'Mali maestro': Vrhovni sud razmatra USKOK-ovu žalbu

Gotovac će na sud na Zrinjevcu doći sa slobode jer je sredinom listopada pušten iz pritvora u kojemu je proveo 16 mjeseci, a Stanića će pravosudna policija dovesti iz zatvora u Remetincu, u kojemu je od početka prošlog tjedna, kada se predao hrvatskim vlastima. Njegovu ponudu od pola milijuna kuna jamčevine za obranu sa slobode Vrhovni je sud odbio ocjenjujući je preniskom. 

>> Protiv Gotovca stegovni postupak zbog intervjua

Stanićev branitelj Anto Nobilo nije želio otkriti hoće li na raspravi ponuditi veću jamčevinu. 'Mi ćemo svakako tražiti puštanje iz pritvora, no na koji način, vidjet ćete sutra', rekao je Hini Nobilo.

Njegov 42-godišnji branjenik optužen je da je Gotovcu (37) dao mito, navodno peku, i plaćeno putovanje u Monte Carlo, i potaknuo ga na zloporabu položaja i ovlasti kako bi mu omogućio da po što povoljnijim uvjetima dođe do dionica i imovine društava iz portfelja Fonda - dionica 'Dalmacijavina' i splitskoga hotela 'Bellevue'.

Akcija 'Maestro', to jest policijsko-uskočka tajna istraga korupcije u HFP-u doživjela je vrhunac u lipnju prošle godine, kada su uhićena trojica potpredsjednika Fonda i još nekoliko osoba. Sudska istraga završila je krajem siječnja, a USKOK je sredinom veljače podigao optužnicu. No, od tada pa do početka suđenja prošlo je gotovo punih devet mjeseci.

Da je riječ o neprimjereno dugom roku, utvrdio je čak i Vrhovni sud koji je, puštajući Gotovca iz pritvora sredinom listopada, istaknuo da prvostupanjski sud nije iskazao 'posebnu marnost koja je nužna kada se postupa u pritvorskim predmetima'.

Glasnogovornik zagrebačkoga Županijskog suda Krešimir Devčić objašnjava da predmet 'Maestro' tek sada dolazi na dnevni red zbog spleta okolnosti. Podsjeća da je zbog rješavanja prigovora obrane i vraćanja optužnice na ispravak USKOK-u ona postala pravomoćna tek krajem svibnja.

Spis od 7500 stranica nakon toga dodijeljen je sucu Zdenku Konjiću, koji početkom srpnja odlazi na Vrhovni sud. Predmet je tada razdvojen na dva postupka. Slučaj Gotovca i Stanića dobio je sudac Pavleković, a postupak protiv ostalih optuženika dodijeljen je sutkinji Ivani Kršul, koja je glavnu raspravu najavila za ponedjeljak, 10. studenoga.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene