Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Saucha o aferi "Dnevnice"

"Želim nazad svoj život, ljudski, skrušeno. Da mi ne dobacuju lopove i jazavče"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tomislav Saucha, bivši šef kabineta Zorana Milanovića, protiv kojeg je pokrenuta istraga u aferi "Dnevnice" zbog čega je bio i tjedan dana u pritvoru objasnio je kako je došao do novih saznanja u ovoj aferi.

Tomislav Saucha odgovorio je kako je došao do novih saznanja u aferi "Dnevnice".

"Radi se o dokumentu koji se nalazio u spisu na dva mjesta, dostavljen je mojoj obrani i ja sam ga primijetio, bio je priložen jednom od putnih naloga. To je interni dokument Ureda općih poslova Sabora i Vlade, popis svih putovanja u 2016. godini. Okrenuo sam drugu stranu i vidio ime jedne osobe s kojom sam radio 4 godine i koja u moje vrijeme nikad nije putovala. A sada je počela putovati na destinacije koje se meni stavljaju na teret, uglavnom u Švicarskoj. Vidio sam da je dosta ljudi iz premijera Oreškovića putovalo na te omiljene destinacije. Nije mi bilo teško zaključiti da se ta praksa nastavila i u mandatu iduće vlade.

Morate shvatiti da sam ja okrivljenik, ne mogu zahtijevati uvid u neke dokumente. Došao sam do nekih osoba da mi potvrde jesu li putovale. Prošli petak susreo sam jednu od osoba s kojom sam radio 4 godine, pristupio sam joj i pitao: jeste li lani više puta bili u Švicarskoj? Pogledala me i rekla: ja ne! Pogledao sam bolje taj popis i vidio da je moja bivša kolegica isto putovala na popularne destinacije - nazvao sam je i pitao isto, odgovor je bio ne. Sve mi je bilo jasno, to je bilo u petak u 17 sati. Oprostite što sam paranoičan, htio sam što prije obavijestiti USKOK, otišao sam u Gajevu, tamo nije bilo nikoga, uputili su me u Prvu policijsku postaju.. No, ja sam zatražio da se USKOK obavijesti o mojim saznanjima", kazao je Saucha novinarima u Saboru.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna afera dnevnice Zeljko: "O dnevnicama sam unatoč zabrani obavijestila Plenkovića i Božinovića" Slika nije dostupna afera dnevnice Nastavljeno suđenje Tomislavu Sauchi: "Ostajem pri obrani koju sam iznio"

Na pitanje je li mu sumnjivo da je premijer Andrej Plenković odmah nakon njegove prijave, u ponedjeljak sazvao konferenciju za novinare ali temeljem istrage koju je on naložio u Vladi, Saucha je odgovorio:

"Vjerujem da je internu istragu premijer proveo i ne vidim ništa loše u tome što je sazvao konferenciju i obavijestio javnost o tome što se dogodilo. To što je glavni istražitelj bio s njim ne bih komentirao".

Kazao je i da bi volio da je DORH bio temeljitiji.

"Ja sam tu još uvijek u svojstvu okrivljenika. Ne mogu narediti DORH-u što da radi, dokaza ima dovoljno, za mene ova priča nije gotova, ne želim raditi pritisak na bilo koga. Ne mogu ništa zahtijevati i moliti, mogu se samo nadati. Želim nazad svoj život, ljudski, osobno i skrušeno. Želim normalno hodati po gradu bez da mi netko dobacuje lopove, jazavče", kazao je Saucha.

Dodao je i da ne želi da njegovi nasljednici, Neven Zelić koji je bio predstojnik ureda premijera Oreškovića i Davor Božinović koji je sada šef ureda premijera Plenkovića prođu isto što je i on prošao.

Na pitanje smatra li da iza prijevare s dnevnicama stoji njegova bivša tajnica, Sandra Zeljko, Saucha odgovara: "Bilo bi neumjesno, pogrešno i neprimjereno od mene da to sad govorim. Tko god je ovo napravio nije to napravio bezveze, uvijek postoji neka ljudska priča.
Ja sam imao sam obavezu prijaviti kazneno djelo."

Kazao je i da neće tužiti državu ako se dokaže da to nije učinio. "Meni je država uvijek bila na prvom mjestu, ja sam saborski zastupnik, ja znam da sam nevin, a institucije će odraditi svoj posao. Bilo bi mi draže da su bili malo temeljitiji prvi puta", zaključio je.

Ispitivanja u USKOK-u

U aferi s krivotvorenjem dnevnica u Vladi i izvlačenjem novca iz državnog proračuna sve se više kuha. U Uskoku je u utorak ispitana bivša tajnica u Uredu premijera Sandra Zeljko koja je do sada bila ključna svjedokinja protiv Tomislava Sauche, predstojnika ureda bivšeg premijera Zorana Milanovića. Zbog cijelog slučaja, Zeljko je jučer premještena i na drugo radno mjesto.

Svemu tome u ponedjeljak je prethodilo Sauchino podnošenje kaznene prijave protiv nepoznatog počinitelja u Vladi nakon što je proveo svoju istragu o krivotvorenju dnevnica. Istovremeno, premijer Andrej Plenković u društvu glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana objavio je kako je, temeljem istrage koju je on naredio u Vladi, utvrđeno da je preko fiktivnih dnevnica novac odlazio i nakon Vlade Zorana Milanovića.

U Uskoku su tako ispitani i savjetnici bivšeg premijera Tihomira Oreškovića, Stjepo Bartulica i Davor Huić koji je kazao kako nije putovao prema izdanim putnim nalozima niti je dobivao dnevnice.

SDP smatra kako je premijer, zbog pojavljivanja u društvu državnog odvjetnika, prekršio Ustav te da je riječ o uplitanju u istragu koja se odvija upravo u Vladi koju on vodi. Za danas je sazvana i zatvorena sjednica Odbora za pravosuđe na koju bi, prema najavama, trebao doći i Dinko Cvitan.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene