Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Adlešić: 'Ustrajemo na zakonu o pravima državnih dužnosnika'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavljajući danas program koalicije HSS-a, HSLS-a i PGS-a za djelotvorno suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala u RH, predsjednica HSLS-a Đurđa Adlešić rekla je kako neće odustati od donošenja zakona o pravima državnih dužnosnika, a kao uvjet za novu vladu postavit će projekt borbe protiv spore i neučinkovite birokracije.

Ustvrdivši kako su sve velike, osobito gospodarske, afere u Hrvatskoj bile povezane uz ministre ili njihove pomoćnike, Adlešić je podsjetila da je HSLS još u veljači u Sabor uputio Zakon o pravima i obvezama državnih dužnosnika kojima bi se iz nadzornih odbora povukli državni tajnici, ministri i pomoćnici i birali stručni ljudi, bez političke podobnosti.

Pročitajte i ovo Europska iskaznica za osobe s invaliditetom Šok za mnoge ''Dobili smo iskaznicu za osobe s invaliditetom, a dijete je zdravo'': Provjerili smo o čemu se radi Ilustracija Kazna prije zločina Zbog drakonskog zakona ljude će moći uhititi i prije nego što počine zločin: "Rezultat bi bio orvelovska noćna mora"

"Da su tada bili povučeni već su mogli uči stručnjaci na ta mjesta i bilo bi manje političkih obračuna i više pravih informacija o radu", rekla je Adlešić.

Donošenje takvog zakona je vrlo važan korak u odgovornom upravljanju državnom imovinom, a ne radi se o velikom broju ljudi, reka je Adlešić.

Adlešić je istaknula kako je HSLS još u ljeto najavio projekt protiv spore i neučinkovite birokracije koji će, kako je naglasila, postaviti i kao uvjet za novu vladu. To je projekt protiv redova za podizanje dokumenata, odnosno netransparentnih lista čekanja.

"Činjenica je da se najveća buka digne kada pokušate nešto riješiti na transparentan način, kad tražite da se objave liste čekanja u bolnicama, kad želite da građani imaju pravo na pristup informacijama - jer mnogima odgovara ova zamagljena situacija i loša i nefunkcionalna birokracija", upozorila je Adlešić i naglasila da "država nema pravo tražiti dokument koji već posjeduje i treba za njega samo kliknuti kompjutorskim mišem", umjesto da ih donose građani i čekaju u redovima.

Predsjednik HSLS-ovog Odbora za unutarnju sigurnost i branitelje Željko Sačić upozorio je da tzv. ugovaračka korupcija u sustavu javne nabave, politička korupcija i korupcija u pravosuđu najviše ugrožavaju stupove pravne države.

Istaknuo je kako je u borbi protiv korupcije i organiziranoga
kriminala, osim unutar Državnog odvjetništva, potrebno ustrojiti
specijalizirana tijela za kazneni progon počinitelja takvih djela i
unutar Ravnateljstva policije, a također treba, rekao je, kadrovski
osposobiti i specijalizirati sudove za vođenje kaznenih procesa
vezanih uz korupciju i organizirani kriminal, a javnost informirati o
rezultatima borbe kako bi se izgradilo povjerenje i javna svijest o
štetnosti tih oblika kriminalnog ponašanja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene