Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predstavljajući danas program koalicije HSS-a, HSLS-a i PGS-a za djelotvorno suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala u RH, predsjednica HSLS-a Đurđa Adlešić rekla je kako neće odustati od donošenja zakona o pravima državnih dužnosnika, a kao uvjet za novu vladu postavit će projekt borbe protiv spore i neučinkovite birokracije.


Ustvrdivši kako su sve velike, osobito gospodarske, afere u Hrvatskoj bile povezane uz ministre ili njihove pomoćnike, Adlešić je podsjetila da je HSLS još u veljači u Sabor uputio Zakon o pravima i obvezama državnih dužnosnika kojima bi se iz nadzornih odbora povukli državni tajnici, ministri i pomoćnici i birali stručni ljudi, bez političke podobnosti.

Vezani članci Sabor Mijenjaju se pravila komentiranja: Odgovornost će snositi autori komentara, a ne nakladnici Slika nije dostupna Jedni ih drže privilegiranima, drugi pak herojima: Zašto tema branitelja toliko dijeli javnost?

"Da su tada bili povučeni već su mogli uči stručnjaci na ta mjesta i bilo bi manje političkih obračuna i više pravih informacija o radu", rekla je Adlešić.

Donošenje takvog zakona je vrlo važan korak u odgovornom upravljanju državnom imovinom, a ne radi se o velikom broju ljudi, reka je Adlešić.

Adlešić je istaknula kako je HSLS još u ljeto najavio projekt protiv spore i neučinkovite birokracije koji će, kako je naglasila, postaviti i kao uvjet za novu vladu. To je projekt protiv redova za podizanje dokumenata, odnosno netransparentnih lista čekanja.

"Činjenica je da se najveća buka digne kada pokušate nešto riješiti na transparentan način, kad tražite da se objave liste čekanja u bolnicama, kad želite da građani imaju pravo na pristup informacijama - jer mnogima odgovara ova zamagljena situacija i loša i nefunkcionalna birokracija", upozorila je Adlešić i naglasila da "država nema pravo tražiti dokument koji već posjeduje i treba za njega samo kliknuti kompjutorskim mišem", umjesto da ih donose građani i čekaju u redovima.

Predsjednik HSLS-ovog Odbora za unutarnju sigurnost i branitelje Željko Sačić upozorio je da tzv. ugovaračka korupcija u sustavu javne nabave, politička korupcija i korupcija u pravosuđu najviše ugrožavaju stupove pravne države.

Istaknuo je kako je u borbi protiv korupcije i organiziranoga
kriminala, osim unutar Državnog odvjetništva, potrebno ustrojiti
specijalizirana tijela za kazneni progon počinitelja takvih djela i
unutar Ravnateljstva policije, a također treba, rekao je, kadrovski
osposobiti i specijalizirati sudove za vođenje kaznenih procesa
vezanih uz korupciju i organizirani kriminal, a javnost informirati o
rezultatima borbe kako bi se izgradilo povjerenje i javna svijest o
štetnosti tih oblika kriminalnog ponašanja.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju