Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Adlešić, Friščić i Đapić pobijedili Sanadera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema podacima s obrađenih 48 od ukupno 49 biračkih mjesta na izvanrednim izborima za 25 mjesta u Gradskom vijeću Slavonskog Broda s osvojenih 34 posto glasova ili 10 mandata vodi Koalicijska lista HSP-a, HSS-a i HSLS-a na čelu s donedavnim gradonačelnikom pravašem Mirkom Dusparom.

U Slavonskome Brodu, Babinoj Gredi i Donjem Lapcu u nedjelju su održani izvanredni izbori za Gradsko vijeće, odnosno općinska vijeća.

HDZ je s osvojenih 21 posto ili 6 mandata druga stranaka po snazi, što je ispod njihovih iskazanih prijeizbornih očekivanja.

Manje od očekivanja na izborima su ostvarili i SDP-ovci s osvojena 4 mandata.

Izborni prag prelaze i lista HDSSB-a s dva osvojena mandata, koliko za sada ima i HNS.

Akcija hrvatske republikanske seljačke stranke u koaliciji s Hrvatskom strankom umirovljenika za sada ima jedan mandat.

Trenutačni izborni rezultati govore kako će za formiranje izvršne vlasti, kako se i očekivalo, trebati sklapati postizborne koalicije.

U Slavonskom Brodu prije ovih izbora na vlasti su bili HDZ i HSP te HSLS, no HDZ je htio smijeniti pravaškog gradonačelnika prozivajući ga za samovolju. Došlo je do krize vlasti, međusobnih optužbi i neizglasavanja proračuna pa je Vlada početkom godine raspustila Gradsko vijeće i raspisala izvanredne izbore.

Brodske izbore pratio je i odaziv birača iznad očekivanja - prema sadašnjim podacima na izborima glasovalo je gotovo 50 posto upisanih birača.

Na izvanrednim izborima za Općinsko vijeće Babine Grede, prema neslužbenim rezultatima, najviše glasova birača osvojio je HDZ za koji je, od 2141 birača izašlih na nedjeljne izbore u toj općini na županjskom području, glasovalo 804 odnosno 38,1 posto, potvrdio je predsjednik Izbornog povjerenstva Goran Miličević.

Izborni prag također su prešli SDP, za koji je glasovalo 21,2 posto birača, Nezavisna lista Pave Barića koju je podržalo 12 posto te HSS za koji je glasovalo 7,3 posto i HSP sa 7,2 posto.

Izborni prag nisu prešli DC, Koalicija HNS-liberalni demokrati i Stranka hrvatskih umirovljenika i seniora, HPS, HSLS i HSU.

U budućem Općinskom vijeću koje broji 13 članova, HDZ će imati šest vijećnika, SDP tri, Nezavisna lista Pave Barića dva dok će po jednog imati HSS i HSP.

Općinska vlast u Babinoj Gredi raspuštena je početkom siječnja odlukom Vlade nakon što tri mjeseca nije održana ni jedna sjednica Općinskog vijeća te nije formirano Poglavarstvo. Pravo glasa na nedjeljnim izborima imalo je 3544 birača koji su glasovali na pet biračkih mjesta.

Na prijevremenim izborima za Općinsko vijeće Donjeg Lapca prema prvim neslužbenim podacima najviše glasova - 41,03 posto dobila je lista SDSS-a nositelja Ilije Obradovića, a tek nešto manje - 39,95 posto osvojio je SNS Milana Đukića.

Lista HDZ-a čiji je nositelj Miro Tomić dobio je 14,39 posto glasova birača.

Prema nepotpunim podacima općinskog izbornog povjerenstva od 3214 birača koliko ih je na biračkom popisu na četiri glasačka mjesta: u Donjem Lapcu, Boričevcu i Nebljusima glasovalo je njih 1299 ili 40,41 posto.

Za 13 mjesta u Općinskom vijeću natjecalo se 39 kandidata. Izbori su, kako se doznaje od predsjednice općinskog povjerenstva Radmile Rendulić, protekli bez primjedbi i problema, osim što je teškoće u komuniciranju uzrokovao kvar na telekomunikacijskom sustavu koji je otklonjen poslije 22 sata.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene