Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZAŠTITA POTROŠAČA

Kako je guma od rogača izazvala lanac povlačenja proizvoda iz trgovina i koliko može naštetiti organizmu

Od polja do stola dug je put, pogotovo kada je riječ o uvozu pa ponekad na stolu završi i nešto što ne bi trebalo. Iz Turske je tako stigao aditiv s pesticidom koji se koristi u više od 120 proizvoda na europskom tržištu.

Sladoledi, jogurti, čokolade … s tržišta je u posljednjih nekoliko tjedana povučeno oko 120 proizvoda. Izvor je isti, naime, u aditivu iz Turske pronađen je pesticid.

Pročitajte i ovo Problemi s hranom - 2 Znamo li što jedemo? U nekoliko dana s polica povučeno više vrsta sladoleda. Stručnjaci otkrivaju čemu služi pronađeni sporni pesticid i hoće li biti još povlačenja

''Radi se o etilen oksidu u tom aditivu. To je zapravo ulazak aditiva gume od rogača koji služi kao zgušnjivač u čitavom nizu proizvoda u prehrambenoj industriji. Ta pošiljka je stigla izvan Europske unije, iz Turske'', objašnjava Tomislav Kiš iz Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane.

Obavijest je stigla nakon što su proizvodi već došli do kupca. Tek tada je otkrivena pogreška dobavljača, a Kiš objašnjava: ''Etilen oksid se ne koristi u hrani, ali koristi se kao dezinficijens i za čišćenje opreme. Pretpostavljamo da je tako ušao, nepravilnim postupkom u tim malim količinama u aditiv''.

Kad se tako nešto pojavi, postoji sustav koji to kontrolira i odmah reagira. Pesticid koji je stvorio problem otkriven je u Španjolskoj, a proizvodi su povučeni s tržišta cijele EU. No hrana se redovito kontrolira i u Hrvatskoj.

Pesticidi i štetne tvari traže se u laboratorijima kao u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo ''Andrija Štampar''.

''Radimo više od 600 aktivnih pesticida u laboratoriju. Sve gledamo i one zabranjene, naročito, ali gledamo i one koji su dopušteni u niskim dozama. Pratimo i ekološku hranu u kojoj ne bi trebalo biti niti tragova'', objašnjava Dario Lasić, voditelj Laboratorija za kemijske analize hrane.

Sve što se nađe, prijavi se inspektoratu. Često su u pitanju male količine kao i u slučaju pesticida iz Turske, koji može biti štetan tijekom dužeg razdoblja u većim količinama. ''Onda bi to moglo kumulativno djelovati na organizam jer bi ga iz puno izvora mogli unositi i onda bi on mogao pokazati ta svoja kancerogena svojstva'', upozorava Lasić.

Društvo za zaštitu potrošača pita se zašto takvi proizvodi uopće dolaze do polica.

''Dobro je da je informacija tu, ali moramo preventivno funkcionirati, ne kad se dogodi situacija. Kad se dogodi, onda je gotovo'', ističe Igor Vujović iz Društva za zaštitu potrošača.

Dobra vijest je da je Hrvatska ispod europskog prosjeka što se tiče povlačenja hrane s tržišta.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene