Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počasni bleiburški vod o Dubajiću

'A što je s ulogom Milke Planinc u K. Rogu?'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Počasni Bleiburški Vod (PBV) poslao je priopćenje glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću u kojem pozdravlja istragu protiv Sime Dubajića osumnjičenog da je 1946. zapovijedao partizanskom postrojbom, koja je pobila najmanje 13.000 ljudi na Kočevskom rogu u Slovenijom, ali pita se zašto je DORH-u trebalo godinu i pol da pregleda dokaze koje mu je predao PBV.

PBV u priopćenju koje potpisuje Bože Vukušić podsjeća da ih je vodstvo slovenske državne komisije za otkrivanje prikrivenih masovnih grobnica pozvalo u kolovozu 2007. da budu nazočni sondažnim ispitivanjima nekadašnjih protutenkovskih rovova u tezanskoj šumi kod Maribora zbog pretpostavke da se u njima u velikom postotku nalaze posmrtni ostaci hrvatskih zarobljenika ubijenih i svibnju i lipnju 1945. godine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 77 godina kasnije Pogledajte slike: Misom na Udbini komemorirane žrtve blajburške tragedije Slika nije dostupna POLOŽENI VIJENCI Na Mirogoju odana počast žrtvama blajburške tragedije, Jandroković: "Ne slavimo poraženu ideologiju, samo se sjećamo žrtve"

U knjizi i televizijskoj snimci Dubajić eksplicitno priznao sudjelovanje u zločinima

Tom prilikom im je Krešimir Kužatko, uručio snimku emisije na prvom programu TV Slovenija od 21. siječnja 2005, u kojoj je emitiran razgovor sa Dubajićem, koji je trajao desetak minuta a vodio ga je beogradski novinar Miomir Marić. PBV je tu snimku ustupio uredništvu emisije Istraga Nove TV, pa su dijelovi Dubajićeve izjave 26. lipnja 2008., dakle prije devet mjeseci emitirani u Hrvatskoj. U kolovozu 2007. vodstvo PBV-a također je pribavilo knjigu Sime Dubajića 'Život, greh i kajanje - od Kistanja do Kočevskog roga', tiskanu na 398 stranica u Beogradu 2006. godine.

>> DORH podnio istražni zahtjev protiv Sime Dubajića

U televizijskoj snimci i spomenutoj knjizi, Dubajić je eksplicitno priznao sudjelovanje u masovnom zločinu u svibnju 1945. u Kočevskom Rogu u Sloveniji, a PBV ih je predao nadležnim organima krajem kolovoza 2007.

Kao izravne suučesnike Dubajić spomenuo Milku Planinc, Baćea i Kapičića

PBV ističe da je Dubajić u svojim svjedočanstvima kao izravne suučesnike u masovnim zločinima spomenuo Milku Planinc i Maksa Baće iz Hrvatske te Jovu Kapičića iz Srbije, pa se pita što DORH poduzima u vezi njih. Ako ih ne smatra krivcima za spomenute zločine, piše PBV u priopćenju, DORH bi ih trebao u najmanju ruku tretirati kao svjedoke tih događaja i pozvati na obavijesne razgovore u kojima bi iznijeli svoja saznanja.

PBV kaže da se to posebno odnosi na Milku Planinc koja je proteklih godina izbjegla dva poziva za svjedočenje u sudskim postupcima za ubojstva hrvatskih političkih emigranata: 1999. u zagrebu na suđenju Vinku Sindičiću zbog sumnje da je u listopadu 1978. ubio Brunu Bušića i 2008. u Munchenu na suđenju Krunoslavu Pratesu zbog sudjelovanja u ubojstvu Stjepana Đurekovića.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene