Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Blizu ostvarenja sna'

40 posto Hrvata nikada nije radilo posao koji vole!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novac, napredovanje i status, pozitivan utjecaj na zajednicu... Razlozi zbog kojih svako jutro ustajemo i idemo na posao mogu biti različiti.

60 posto ispitanika trenutno radi ili je radilo posao koji vole, prema anketi portala MojPosao.

Pročitajte i ovo Kako napisati motivacijsko pismo, ilustracija ovo morate znati Kako napisati motivacijsko pismo? Jednu stvar nikako ne smijete napraviti McDonald's Nude više poslova McDonald’s traži desetke radnika diljem Hrvatske: Objavili iznose plaća i nagrada

Oni koji trenutno rade posao koji vole (26 posto) većinom navode da rade u svojoj struci. Unatoč tome što možda imaju lošija primanja ili uvjete rada, svojim su poslom zadovoljni. Dodaju da rade na dinamičnim poslovima, na kojima imaju prilike napredovati i razvijati se, a međuljudski odnosi u tvrtki su dobri. Neki ističu da su blizu ostvarenja sna, a to je: 'raditi stvari koje volite, s minimumom napora (jer ih znate), i još za to dobivate plaću'.

Kod onih koji su radili, ali više ne rade posao koji vole (34 posto), razlozi za takvu situaciju su različiti. Većina je zbog krize ostala bez posla, a neki su preraspoređeni na druga radna mjesta, koja im, tvrde, ne odgovaraju ni prema odgovornostima, niti prema znanjima i vještinama, pa je to glavni razlog njihove frustracije.

Posao postao muka zbog promjene stanja u tvrtki

Nekima se pak stanje u tvrtki promijenilo na gore te im zbog loše atmosfere posao više nije ljubav, već muka. Dio ih ističe i da su zbog primamljive ponude, veće plaće i naoko boljih uvjeta rada, promijenili posao, no na kraju se ispostavilo da taj novi posao nije ispunio očekivanja.

Da nikada nisu radili posao koji vole ustvrdilo je 40 posto ispitanika. Uglavnom kažu da su 'promašili' struku, ili da nisu mogli naći posao u struci, pa su, kako bi podmirili osnovne životne troškove, bili prisiljeni raditi različite druge poslove. Dio ih se žali i da tijekom obrazovanja za posao koji vole, nisu dobili dovoljno znanja i vještina da bi ga zaista mogli i obavljati.

Manji broj ispitanika kao razlog zbog kojeg ne vole svoj posao ističe da se od njih traži da rade ono što prema pravilima struke ne bi smjeli. Nekolicina je pak istaknula da zapravo vole posao koji rade, ali su odnosi s nadređenim i kolegama toliko loši da to utječe na njihovu percepciju samog posla.

Anketa je provedena tijekom rujna među 432 ispitanika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene