Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počast poginulim braniteljima

Leko: Akcija Maslenica promijenila je tijek Domovinskog rata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na obilježavanju 21. obljetnice Vojno redarstvene operacije Maslenica u Zadru, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko istaknuo je da je ona promijenila tijek Domovinskog rata i poručio kako na njoj treba graditi današnje vrijednosti.

Predsjednik Sabora Josip Leko i ministar branitelja Predrag Matić jutros su zajedno s izaslanstvima grada Zadra i Županije, te brojnim predstavnicima braniteljskih udruga položili vijence kod središnjeg križa na Gradskom groblju za sve poginule branitelje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 29. godišnjica VRO Maslenica FOTO Impresivan prizor: S Masleničkog mosta spustili zastavu od 100 metara Slika nije dostupna 20. Obljetnica Maslenice Gotovina: Tu smo stekli sva znanja koja su nas dovela do pobjede

"Akcija Maslenica je promijenila tijek Domovinskog rata, na njoj trebamo graditi današnje vrijednosti," rekao je predsjednik Sabora Leko. "Moramo znati da su tu akciji dobili hrvatski branitelji i narod i na tome trebamo graditi vrijednost koje smo tada zastupali - slobodu, samostalnost, odgovornost, toleranciju, ljudska prava, temeljne slobode," rekao je Leko.

"Prožima me ponos, ne mogu vjerovati da je prošla 21 godina, to je bila prva operacija u kojoj su sudjelovale sve snage Oružanih snaga," rekao je ministar Matić dodajući kako mu je posebeno drago da je akcija Maslenica bila prva operacija u kojoj su sudjelovale svi rodovi oružanih snaga.

U sklopu obilježavanja Maslenice jutros su kod spomen obilježja 3. bojne 4. gardijske brigade Imotski sokolovi položeni vijenci, a od 10 sati, ulicama Poluotoka i zadarskim mostom prošao je mimohod vojnih postrojbi.

Obilježavanje se nastavlja u Kneževoj palači, gdje će ravnatelj Hrvatskog memorijalno - dokumentacijskoga centra Domovinskoga rata Ante Nazor održati predavanje "Zadarsko područje u planovima velikosrpskog projekta".

Značaj operacije Maslenica

 

Operacija Maslenica je oslobodilačka operacija Oružanih Snaga Republike Hrvatske i pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova RH. Vojna je akcija planirana i izvedena u razdoblju od 6. do 27. siječnja 1993., dok su borbe na terenu počele 22. siječnja 1993. u 6 sati. Tijekom akcije hrvatski vojnici i policajci oslobodili su zadarsko zaleđe, Masleničko ždrilo i zrakoplovnu luku Zemunik, a naknadno je oslobođena i brana Peruća, koju su pobunjeni Srbi neuspješno pokušali dići u zrak.

Operaciju su planirali i izveli generali Janko Bobetko, Ante Gotovina, Ante Roso, Mirko Norac i Mladen Markač. U izvedbi operacije Maslenica bile su angažirane sve grane oružanih snaga, a sudjelovale su postrojbe tadašnjeg Zbornog područja Split, odnosno 4. gardijska brigada "Pauci", taktičke grupe 112. i 113., 126. brigada, 7. domobranska pukovnija, 40. inženjerijska bojna, 72. bojna VP, te specijalne postrojbe MUP-a, dijelovi 9., 3., 2., i 1. gardijske brigade, dijelovi postrojbi GSHV-a, te Središnjica elektroničkog djelovanja Split, kopnene, diverzantske i pomorske snage HRM-a i eskadrila helikoptera HRZ-a.

U prva tri dana akcije Maslenica poginulo je 19 pripadnika Hrvatske vojske i MUP-a, a ranjeno ih je 70.

Cilj operacije bio je povezati sjever s jugom Hrvatske pravcem Zadar – Maslenica – Karlobag i odbaciti srpske snage iz Rovanjske, Novskog ždrila, Maslenice i od magistrale Posedarje – Zadar. Akcija je bila ključna za obranu i daljnja vojna djelovanja Hrvatske vojske.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene