Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na obilježavanju 21. obljetnice Vojno redarstvene operacije Maslenica u Zadru, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko istaknuo je da je ona promijenila tijek Domovinskog rata i poručio kako na njoj treba graditi današnje vrijednosti.


Predsjednik Sabora Josip Leko i ministar branitelja Predrag Matić jutros su zajedno s izaslanstvima grada Zadra i Županije, te brojnim predstavnicima braniteljskih udruga položili vijence kod središnjeg križa na Gradskom groblju za sve poginule branitelje.

Vezani članci Obilježavanje 30. godišnjice osnivanja Antiterorističke jedinice Lučko - 13 30. obljetnica osnutka ATJ Lučko: "Sada samo na razini europskih i svjetskih specijalnih policijskih postrojba" Slika nije dostupna 'Nove napetosti prijete novim sukobima i ljudskim žrtvama'

"Akcija Maslenica je promijenila tijek Domovinskog rata, na njoj trebamo graditi današnje vrijednosti," rekao je predsjednik Sabora Leko. "Moramo znati da su tu akciji dobili hrvatski branitelji i narod i na tome trebamo graditi vrijednost koje smo tada zastupali - slobodu, samostalnost, odgovornost, toleranciju, ljudska prava, temeljne slobode," rekao je Leko.

"Prožima me ponos, ne mogu vjerovati da je prošla 21 godina, to je bila prva operacija u kojoj su sudjelovale sve snage Oružanih snaga," rekao je ministar Matić dodajući kako mu je posebeno drago da je akcija Maslenica bila prva operacija u kojoj su sudjelovale svi rodovi oružanih snaga.

U sklopu obilježavanja Maslenice jutros su kod spomen obilježja 3. bojne 4. gardijske brigade Imotski sokolovi položeni vijenci, a od 10 sati, ulicama Poluotoka i zadarskim mostom prošao je mimohod vojnih postrojbi.

Obilježavanje se nastavlja u Kneževoj palači, gdje će ravnatelj Hrvatskog memorijalno - dokumentacijskoga centra Domovinskoga rata Ante Nazor održati predavanje "Zadarsko područje u planovima velikosrpskog projekta".

Značaj operacije Maslenica

 

Operacija Maslenica je oslobodilačka operacija Oružanih Snaga Republike Hrvatske i pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova RH. Vojna je akcija planirana i izvedena u razdoblju od 6. do 27. siječnja 1993., dok su borbe na terenu počele 22. siječnja 1993. u 6 sati. Tijekom akcije hrvatski vojnici i policajci oslobodili su zadarsko zaleđe, Masleničko ždrilo i zrakoplovnu luku Zemunik, a naknadno je oslobođena i brana Peruća, koju su pobunjeni Srbi neuspješno pokušali dići u zrak.

Operaciju su planirali i izveli generali Janko Bobetko, Ante Gotovina, Ante Roso, Mirko Norac i Mladen Markač. U izvedbi operacije Maslenica bile su angažirane sve grane oružanih snaga, a sudjelovale su postrojbe tadašnjeg Zbornog područja Split, odnosno 4. gardijska brigada "Pauci", taktičke grupe 112. i 113., 126. brigada, 7. domobranska pukovnija, 40. inženjerijska bojna, 72. bojna VP, te specijalne postrojbe MUP-a, dijelovi 9., 3., 2., i 1. gardijske brigade, dijelovi postrojbi GSHV-a, te Središnjica elektroničkog djelovanja Split, kopnene, diverzantske i pomorske snage HRM-a i eskadrila helikoptera HRZ-a.

U prva tri dana akcije Maslenica poginulo je 19 pripadnika Hrvatske vojske i MUP-a, a ranjeno ih je 70.

Cilj operacije bio je povezati sjever s jugom Hrvatske pravcem Zadar – Maslenica – Karlobag i odbaciti srpske snage iz Rovanjske, Novskog ždrila, Maslenice i od magistrale Posedarje – Zadar. Akcija je bila ključna za obranu i daljnja vojna djelovanja Hrvatske vojske.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook