Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Čelnici 27 europskih zemalja raspravljaju i o borbi protiv klimatskih promjena.


Čelnici 27 zemalja članica Europske unije nastavili su u petak sastanak na vrhu raspravom o novoj gospodarskoj strategiji za iduće desetljeće, borbi protiv klimatskih promjena te pripremama za summite skupine G20, koji će se u lipnju održati u Torontu.

Vezani članci Slika nije dostupna Summit G20: ‘Grčka jest i ostaje u zoni eura’ Slika nije dostupna Počeo summit EU-a, očekuje se dogovor o fiskalnom paktu

U četvrtak, prvi dan summita Zemlje članice eurozone dogovorile su u četvrtak navečer u Bruxellesu plan za pomoć Grčkoj, koji uključuje usklađene bilateralne zajmove zemalja članica te u manjem dijelu doprinos Međunarodnog monetarnog fonda.

Plan se može aktivirati samo u slučaju krajnje nužde, to jest ako bi se Grčka našla u situaciji da na financijskim tržištima ne bi mogla financirati svoje dugove. Grčka bi mogla dobiti te zajmove samo ako to ocijene nužnim Europska središnja banka i Europska komisija. Kamate na te zajmove bile bi nešto više od prosječne kamatne stope koju plaćaju zemlje članice eurozone. (Hina)