Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Srbija i Rusija će najverovatnije 24. prosinca potpisati ugovor o prodaji Naftne industrije Srbije i sporazume o izgradnji plinovoda Južni tok i skladištu plina Banatski Dvor, objavila je beogradska radio i televizija B 92, a član srbijanskog pregovaračkog tima za realizaciju energetskog sporazuma s Rusijom Dušan Bajatović potvrdio je da su pregovori o prodaji Naftne industrije Srbije završeni.


Bajatović nije htio govoriti o detaljima dogovora, ali je kazao da će netko od članova pregovaračkog tima dati službeno priopćenje.

Vezani članci Slika nije dostupna Zbog šutnje Vlade Hrvatska gubi 100 milijuna eura na godinu! Slika nije dostupna Austrija pristupila Južnom toku

Agenciji Beta potvrđeno je u krugovima bliskim pregovaračkom timu da bi ugovor o prodaji NIS-a trebao biti parafiran tijekom dana. U Moskvi će ga potpisati predsjednici Srbije i Rusije Boris Tadić i Dimitrij Medvedev, izjavio je Dušan Mrakić, državni tajnik u Ministarstvu energetike.

Srbija i Rusija potpisale su 25. siječnja u Moskvi energetski sporazum kojim je predviđena prodaja 51 posto kapitala NIS-a ruskoj državnoj energetskoj kompaniji Gazprom za 400 milijuna eura, izgradnja magistralnog plinovoda Južni tok kroz Srbiju i završetak podzemnog skladišta plina Banatski dvor.

Tim sporazumom je predviđeno da se do kraja ove godine potpiše ugovor o prodaji NIS-a. Gasprom bi trebao uložiti 500 milijuna eura u modernizaciju te naftne kompanije do 2012. godine.