Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska Vlada dala je suglasnost prijedlogu kupoprodajnog ugovora po kojemu bi hrvatski konzorcij postao većinski vlasnik šibenske Tvornice lakih metala.


Po predloženom ugovoru, konzorcij - u kojemu su hrvatske tvrtke Konstruktor inženjering, Zagrebmontaža, Dalekovod, Aluflexpack te tvrtka Feal iz Širokog Brijega - kao novi vlasnik obvezuje se tri godine zadržati svih 1400 zaposlenika te u TLM uložiti ukupno 107 milijuna eura.

Vezani članci Cijepljenje, ilustracija Dječja paraliza, hripavac, zaušnjaci...: "Prije nego što odluku donesete na temelju argumenata 'stručnjaka' s diplomom internetskog pretraživača, uzmite u obzir i ovo" Andrej Plenković Plenković: "Omogućit ćemo i onima koji nemaju zdravstveno osiguranje da se cijepe. Hrvati iz BiH mogu doći i cijepiti se besplatno"

Premijer Ivo Sanader izrazio je zadovoljstvo što su Vlada i sindikati u TLM-u s konzorcijem dogovorili da se radnici, umjesto dvije kako je ranije stajalo u ugovoru, zadrže tri godine.

'To je jako dobra vijest i za radnike TLM-a i za tu industriju u
cjelini', poručio je Sanader, uvjeren da će se ugovorom zajamčiti TLM-u jaka i jasna perspektiva na tržištu.

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec rekao je kako se na privatizaciju TLM-a dugo čekalo ponajviše zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa na određenim česticama, a to je, kazao je, sada riješeno na adekvatan način.

Izvijestio je da će konzorcij, kada se potpiše ugovor, za jednu kunu kupiti 80 posto dionica TLM-a, te, osim što će morati tri godine zadržati sva radna mjesta, preuzeti obvezu i osigurati zamjenska jamstva za ona državna u visini deset milijuna eura.

Od ukupno planiranih 107 milijuna eura ulaganja u TLM, u prvoj bi se godini uložilo oko 34,5 milijuna eura, čime će TLM, uvjeren je Polančec, biti najveći investicijski projekt u šibenskom kraju.

Novi vlasnik dužan je i nastaviti osnovnu djelatnost tvornice,
posebno vezano uz valjaonicu i proizvodnju prešanih aluminijskih profila, a preuzeo je i obvezu sanirati pogon elektrolize i zemljište oko pogona koje je kontaminirano.

Polančec je naglasio kako nema nikakve mogućnosti da se u godinu dana nakon potpisivanja ugovora opterećuju nekretnine i dionice TLM-a.