Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Inino novo poskupljenje goriva, već po dobro poznatoj hrvatskoj praksi, prouzročilo je rast cijena i na drugim benzinskim crpkama. Prosječan spremnik koji se puni trenutačno najskupljim gorivima - eurosuperom 95 ili superplusom 98, tako je, u odnosu na jučer, skuplji za 15-ak kuna. U Ini nemaju vremena ili možda ne žele objasniti novo poskupljenje.


Novi poklon iz Ine neke je od građana potjerao na bicikle. Oni koji su vezani za gorivo, pa tako i poskupljenje, imaju svoja objašnjenja. Konkurencija ne posustaje i povodi se za Inom. Pa je tako, u odnosu na jučer, prosječni spremnik punjen poskupjelim gorivima teži i za 15-ak kuna. Sve zahvaljujući propisanoj matematici. Formula po kojoj se računa cijena goriva nije jednostavna. Uključuje prosječnu cijenu derivata na mediteranu, kao i prosječni prodajni tečaj dolara, te cijenu skladištenja.

Vezani članci Cijene goriva Novi udar na novčanike: Od ponoći ponovno poskupljuju sva goriva Točenje goriva, ilustracija Lagani udar po džepu: Cijene goriva sutra od ponoći opet rastu

Iako otvoreni od 0 do 24, u Ini nisu bili spremni razgovarati o novim poskupljenjima, niti objasniti koji je točno dio formule uzrokovao novi rast cijena. Građanima tako preostaje samo optimizam, jer strahuju od prošlogodišnjeg scenarija kada je gorivo prešlo granicu od 8 kuna po litri.