Nude posao na otoku, ali nitko se ne želi preseliti i raditi. Najstarija otočna tvornica za preradu ribe, Mardešić u Salima na Dugom otoku, obilježila je 110 godina rada.


Najveći im je problem nedostatak radne snage - iako uz posao nude i besplatan smještaj. A u korist otočnom gospodarstvu, kažu, ne ide ni država.

Vezani članci Predstavljena vizija obnovljene zone Gredelj - 2 Projekt koji bi mogao privući ulaganja od 1,6 milijardi eura: Hoće li uskoro započeti radovi? Umirovljenici, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Čeka li nas na jesen novi val nezaposlenosti? Neke procjene govore i o pola milijuna nezaposlenih

Kroz ruke radnika tvornice Mardešić na godinu prođe 7 milijuna ribljih konzervi. U tvornici staroj 110 godina posao ih je pronašlo 75.

Zdenka Antunović je iz Đakova u Sali preselila upravo zbog posla. 'Ako se radi, ako posla ima, zadovoljna sam', kaže nam Zdenka.

Ali ne želi svatko na otok. Iako tvornica ima stalno otvorene oglase, malo tko se javlja. 'Mi nudimo smještaj, besplatan smještaj za radnike, međutim, teško je i ljudima odvajat se od obitelji ako nisu iz ovog kraja', kaže Marina Depolo, direktorica Mardešića.

Prije nego su došli u Njemačku bili su nezaposleni, a sada su nezadovoljni zaradom od 3.000 eura

Uprava nije zadovoljna odnosom države prema otočnom gospodarstvu. Kažu, dobivaju samo potpore za djelatnike s otočnim prebivalištem. 'Svaka pomoć bi bila dobrodošla, naravno, u smislu cijene trajektnog prijevoza, u smislu dodatnih potpora kod zapošljavanja na otoku', dodaje Marina Depolo.

Bilo da je 500 tona soljenih inćuna, bilo da su konzerve na domaćem tržištu završi tek manji dio. Jer Hrvati su po konzumaciji ribe na samom europskom dnu.

Srećom, većina proizvoda otočne tvornice - ode u izvoz.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook