Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U nadi je spas

Turistička 2009. bit će uspješna ponovi li se ovogodišnja sezona

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S obzirom na financijsku krizu i recesiju svjetskog karaktera, ponavljanje turističke 2008. iduće će se godine smatrati uspjehom, a sve više od toga velikim uspjehom, poručio je ministar turizma Damir Bajs na sjednici saborskog Odbora za turizam.

Ministar je na sjednici, posvećenoj osvrtu na učinke ovogodišnje turističke sezone i okvirnim mjerama za pripremu sezone 2009., istaknuo da će se na iduću turističku sezonu gledati kroz prizmu svjetske financijske krize, te činjenice da su Njemačka, Italija, Mađarska i još neki tradicionalni gosti već službeno proglasili recesiju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Makarska rivijera Dva posto manje gostiju i četiri posto manje noćenja Slika nije dostupna Na Makarskoj rivijeri 16.800 gostiju

'Uspjeh bi bio ponavljanje 2008., a sve iznad toga veliki uspjeh', rekao je Bajs, najavivši jače promidžbene aktivnosti Ministarstva i Hrvatske turističke zajednice, ali i naglasivši kako nije bitno samo toliko koliko će se novca izdvojiti za turistički sektor, nego i koliko će se taj novac učinkovito trošiti.

Istaknuo je i kako politika cijena u turizmu za iduću godinu mora biti 'filigranski procijenjena', odnosno da se treba voditi računa o tome kakve cijene ima konkurencija u okružju.

Direktor glavnog ureda HTZ-a Niko Bulić je za očekivanja u 2009. rekao kako je 'izvjesna samo neizvjesnost', budući da, naglasio je, nitko još ne zna i ne može znati kako će ljudi reagirati na krizu.

Istaknuo je kako bi presudnu ulogu za uspjeh turističke 2009. godine u Hrvatskoj mogli imati individualni dolasci turista, te da je stoga nužna snažna turistička promidžba jer će individualni turisti vjerojatno do zadnjeg trenutka oklijevati gdje ljetovati.

I predsjednik Odbora Marin Brkarić smatra da su nužne posebne mjere kako bi se u 2009. ostvario cilj - da sezona bude na ovogodišnjoj razini.

Usprotivio se najavama o smanjenju proračunskih izdvajanja za turizam u idućoj godini, istaknuvši kako bi, u uvjetima recesije, trebalo financijski osnažiti turističku kampanju.

Iznio je podatke za ovogodišnju turističku sezonu, koja je označena kao uspješna, po kojima se bilježi za 1,3 posto više dolazaka stranih turista, 2,2 posto više noćenja i 3 posto više financijski u odnosu na 2007.

Skromniji su rast broja noćenja ostvarili turisti iz zemalja iz kojih tradicionalno dolaze gosti, pad broja noćenja zabilježen je kod gostiju iz Italije, Češke, Austrije i Mađarske, a rast bilježe noćenja gostiju iz Poljske, Nizozemske i Slovačke.

Prema preliminarnim podacima HNB-a, u prvih šest mjeseci ove godine ostvaren je devizni prihode od turizma u iznosu od 2,19 milijardi eura, što je 15,9 posto više u odnosu na isto razdoblje 2007.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene