Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iz Svjetske banke poručuju kako se u Hrvatskoj vidi svojevrsni napredak, ali kako bez investicija nećemo zabilježiti bitniji gospodarski rast.


Svjetska banka ocijenila je kako u Hrvatskoj postoji određeni napredak u ojačavanju ekonomije u posljednjih nekoliko mjeseci.

Vezani članci Ekonomska konferencija u HND-u (Foto: Josip Regovic/PIXSELL) - 4 Guverner tvrdi da nije sve tako crno: "Strana tržišta neće pogoditi kriza, a hrvatsko će rasti više i brže od očekivanog" Slika nije dostupna Orešković o sastanku s predsjednicom i suradnji oko povećanja investicija

Regionalni direktor Svjetske banke Peter Harrold ipak je upozorio Hrvatsku da su investicije jedini način da zemlja u budućnosti ostvari gospodarski rast. Istovremeno je podsjetio da se ulaganja neće dogoditi ako Hrvatska ne olakša njihovu realizaciju.

>> Evo gdje Azerbajdžan želi uložiti milijarde u Hrvatskoj!

Kao najvažniju reformu koju treba provesti Harrold vidi upravo mijenjanje investicijske klime kroz učinkovitiji javni sektor. 'Ključni element koristi koje Hrvatska može imati od članstva u Uniji su investicije koje će doći, odnosno koje bi mogle doći iz ostalih država članica. No one se neće dogoditi ako se ne budu mogle puno lakše realizirati. Neće se ulagati dok bude teško realizirati investiciju', rekao je Harrold.

U međuvremenu Europska komisija dala je procjenu da će ove godine gospodarstvo padati za 1,9 posto BDP-a, da će u sljedećoj godini rast biti nula, a da će oporavak doći tek u 2014. Svjetska banka još ne želi prognozirati sljedeću godinu.

'Sljedeći tjedan Vlada će predstavljati proračun i to je najčešće prilika koja nam daje mogućnost da procijenimo kakva će biti sljedeća godina', rekao je Harrold.

Svjetska banka Hrvatsku je ohrabrila porukom da nije na europskom gospodarskom dnu te da je ipak bliža Slovačkoj nego Bugarskoj ili Rumunjskoj.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook