Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Olakšati realizaciju investicija

Svjetska banka Hrvatskoj: Bez investicija nema ni rasta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Svjetske banke poručuju kako se u Hrvatskoj vidi svojevrsni napredak, ali kako bez investicija nećemo zabilježiti bitniji gospodarski rast.

Svjetska banka ocijenila je kako u Hrvatskoj postoji određeni napredak u ojačavanju ekonomije u posljednjih nekoliko mjeseci.

Pročitajte i ovo Ilustracija Potrošnja i investicije Što se događa s hrvatskim gospodarstvom? Objavljeni novi podaci o BDP-u Bombardiranje Ukrajine Dvije godine sukoba Rat koji je razorio živote i promijenio zemlju ne posustaje: "Nismo očekivali da će ih biti toliko"

Regionalni direktor Svjetske banke Peter Harrold ipak je upozorio Hrvatsku da su investicije jedini način da zemlja u budućnosti ostvari gospodarski rast. Istovremeno je podsjetio da se ulaganja neće dogoditi ako Hrvatska ne olakša njihovu realizaciju.

>> Evo gdje Azerbajdžan želi uložiti milijarde u Hrvatskoj!

Kao najvažniju reformu koju treba provesti Harrold vidi upravo mijenjanje investicijske klime kroz učinkovitiji javni sektor. 'Ključni element koristi koje Hrvatska može imati od članstva u Uniji su investicije koje će doći, odnosno koje bi mogle doći iz ostalih država članica. No one se neće dogoditi ako se ne budu mogle puno lakše realizirati. Neće se ulagati dok bude teško realizirati investiciju', rekao je Harrold.

U međuvremenu Europska komisija dala je procjenu da će ove godine gospodarstvo padati za 1,9 posto BDP-a, da će u sljedećoj godini rast biti nula, a da će oporavak doći tek u 2014. Svjetska banka još ne želi prognozirati sljedeću godinu.

'Sljedeći tjedan Vlada će predstavljati proračun i to je najčešće prilika koja nam daje mogućnost da procijenimo kakva će biti sljedeća godina', rekao je Harrold.

Svjetska banka Hrvatsku je ohrabrila porukom da nije na europskom gospodarskom dnu te da je ipak bliža Slovačkoj nego Bugarskoj ili Rumunjskoj.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene