Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobre vijesti

Evo gdje Azerbajdžan želi uložiti milijarde u Hrvatskoj!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prognoze o investicijama mogle bi mali pomak napokon doživjeti kroz projekte u koje će milijarde uložiti Azarbajdžan. Cijelo prijepodne u Banskim dvorima s najvišim dužnosnicima Vlade, o ulaganju u Hrvatsku razgovarao je njihov ministar ekonomije.

Azerbajdžan, zemlja na granici Europe i Azije bogata je naftom. Hrvatska ih zanima zbog mora i članstva u Uniji. Azerbajdžanski ministar ekonomskog razvitka u Zagrebu je tražio projekte u koje bi ulagali. 'Mi smo došli ovdje pregovarati, proučiti projekte, prezentirati našim poduzetnicima. Najprivlačniji su nam energetika i turizam', kaže Shahin Mustafayev, ministar ekonomskog razvitka Azerbajdžana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nove investicije Evo za što je Katar zainteresiran u Hrvatskoj Slika nije dostupna Opet kasnimo Srbija nas već pretekla u milijunskim poslovima s Azerbajdžanom!

Zanima ih LNG na Krku i brodogradnja, ali ne kupnja brodogradilišta, već gotovih brodova. 'Naš dio razgovora bio je vezan za investicije, željeznicu, obnovu lokomotiva i vagona i sudjelovanja u plinskim koridorima', kazao je prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić.

Azerbajdžan se gradi, a mi im nudimo HAC za projektiranje cesta. Ponudili smo Cargo Zračne luke Osijek, ali i poslove u željeznici. 'To su dijelovi Gredelja u stečaju, Đuro Đaković i Končar', kaže ministar prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić.

>> 'Mali detalj, strane privatne investicije ne dolaze čarobnim štapićem'

Ova suradnja rezultat je posjeta predsjednika Ive Josipovića. U Bakuu je bio s Čačićem. Bio je to jedan u nizu sličnih posjeta. 'Iz svih posjeta drugih država u proteklih 8 godina, koliko sam ja naslijedio, postoji samo jedno veliko ništa', kazao je Čačić. Zbog vlastitih grešaka Hrvatska je gubila milijune, primjer je i Južni tok. 'Ako su ušli u konkretan aranžman s Mađarskom, magistralni tok nećemo dobiti, jer ga nismo ni imali otkada je Sanader to odbio', kaže Čačić.

Slika o zemlji s puno barijera za ulagače se popravlja. 'U Hrvatskoj postoji povoljna investicijska klima, postoje svi zakonski preduvjeti. S birokracijom uvijek postoje problemi', kaže Mustafayev. No, investitori nas i dalje zaobilaze. 'Investitor traži nešto gdje može odmah uložiti, a mi to nemamo ili imamo u vrlo malom obliku', kaže Hajdaš Dončić.

Azerbajdžan je samo jedna od zemalja spremna za ulaganje u Hrvatskoj. No ne bude li gotovih projekata novac će otići negdje drugdje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene