Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Suša u Italiji izazvala štetu od 500 milijuna eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog suše koja je posebno pogodila proizvođače riže i kukuruza talijanski poljoprivrednici ove su godine izgubili 500-tinjak milijuna eura, priopćilo je u četvrtak najveće talijansko poljoprivredno udruženje Coldiretti.

To udruženje ističe kako je razina rijeke Po na jednom mjestu pala na rekordnih 7,41 metar ispod razine mora. Razina vode velikih jezera na sjeveru zemlje također je ispod razine mora.

Pročitajte i ovo Poplava Neretva - 4 nakon obilne kiše Zbrajaju se štete na jugu zemlje, izlila se Neretva: "Otišao nam je sav namještaj, voda je bila i do pola metra" Olujno jugo i vjetar prouzročili veliku štetu - 11 Velika šteta Olujno jugo i valovi pravili nered po Kvarneru: Snažni naleti vjetra uništili betonski dio kupališta

- Posljedice za Italiju, posebice za sjever zemlje, su pogubne. Rezerve vode su nam gotovo iscrpljene, rekao je Rolando Manfredi, stručnjak za vremenske prilike iz Coldirettija.

Zbog tako niske razine vode postoji opasnost da se morska voda prelije u unutrašnjost i uništi usjeve, nadalje je istaknuo.

Coldiretti je od talijanskih vlasti zatražio da poljoprivrednicima pomogne ispuštanjem alpskih vodnih rezervi koje se čuvaju za proizvodnju električne energije.

Od jednog dužnosnika ministarstva poljoprivrede doznaje se da bi urod riže i kukuruza zbog suše mogao pasti pet do deset posto. Ministarstvo će na sastanku planiranom za petak sakupiti dodatne procjene o šteti koju su pretrpjeli usjevi.

Neuobičajeno visoke temperature koje prelaze 30 Celzijevih stupnjeva, kao i pomanjkanje kiše, štetu su nanijele na poljoprivrednim imanjima diljem Europe.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene