Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zbog suše koja je posebno pogodila proizvođače riže i kukuruza talijanski poljoprivrednici ove su godine izgubili 500-tinjak milijuna eura, priopćilo je u četvrtak najveće talijansko poljoprivredno udruženje Coldiretti.


To udruženje ističe kako je razina rijeke Po na jednom mjestu pala na rekordnih 7,41 metar ispod razine mora. Razina vode velikih jezera na sjeveru zemlje također je ispod razine mora.

Vezani članci Ulice Mostara čiste se od posljedica potresa koji je pogodio BiH - 6 Potres uzeo i ljudsku žrtvu, zbrajaju se razmjeri materijalne štete: "Nije sinoć bilo lako biti ovdje..." Razrušeni Harkiv - 1 Zastrašujuće brojke: Ukrajinci objavili na koliko za sada procjenjuju ratnu štetu

- Posljedice za Italiju, posebice za sjever zemlje, su pogubne. Rezerve vode su nam gotovo iscrpljene, rekao je Rolando Manfredi, stručnjak za vremenske prilike iz Coldirettija.

Zbog tako niske razine vode postoji opasnost da se morska voda prelije u unutrašnjost i uništi usjeve, nadalje je istaknuo.

Coldiretti je od talijanskih vlasti zatražio da poljoprivrednicima pomogne ispuštanjem alpskih vodnih rezervi koje se čuvaju za proizvodnju električne energije.

Od jednog dužnosnika ministarstva poljoprivrede doznaje se da bi urod riže i kukuruza zbog suše mogao pasti pet do deset posto. Ministarstvo će na sastanku planiranom za petak sakupiti dodatne procjene o šteti koju su pretrpjeli usjevi.

Neuobičajeno visoke temperature koje prelaze 30 Celzijevih stupnjeva, kao i pomanjkanje kiše, štetu su nanijele na poljoprivrednim imanjima diljem Europe.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju