Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Proračun EU oštećen za 22 milijuna eura

Šećerna mafija iskoristila Hrvatsku za prljave poslove?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kad čujete da europska inspekcija za prijevare istražuje Hrvatsku, ne zvuči baš iznenađujuće, ali ni dobro. No ovoga puta, čini se, skandal nisu skrivile naše, nego strane tvrtke - Europska šećerna mafija za svoje prljave poslove očito se koristila i Hrvatskom. Zaobilazeći plaćanje carine, proračun Unije šećerna mafija oštetila je za čak 22 milijuna eura. Još nije zatražena provjera o navodnoj umiješanosti naših šećerana.

'Europska kava' OLAF-u je postala preslatka. Sumnjiv im je bio i hrvatski šećer pomiješan s čajem i drugim sastojcima koji se deklarirao kao hrana i nije ulazio u 180.000 tona odobrene izvozne kvote za šećer. Hrvatske šećerane, priznaju u ministarstvu poljoprivrede, s takvom proizvodnjom stale su u ožujku. 'Nije prestao iz razloga jer je hrvatska administracija prestala davati odobenja za taj izvoz, nego naprosto zbog toga što taj posao nije mogao ići tamo gdje je do sada išao. Očito se dakle, s tim šećerom kad se uvezao, konkretno u Belgiju, nešto dalje događalo', kazao je glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede Mladen Pavić. To sumnja i OLAF. Jedna belgijska tvrtka prebacivala je velike količine tekućeg šećera u Kalinjgradsku bescarinsku zonu, a od tamo u Hrvatsku. Potom se šećer uvozio u EU. Zaobilazeći plaćanje carine, proračun Unije šećerna mafija oštetila je za čak 22 milijuna eura. 'Mi takvog šećera nemamo niti takvih carinskih deklaracija da je šećer ušao. Da imamo, znali bi u carinskim deklaracijama u šećeru koji je ušao', dodao je Pavić.

Pročitajte i ovo Vozilo talijanske policije Velika racija Talijanska policija uhitila 55 mafijaša: Pogledajte na što su iskoristili ilegalno zarađen novac Ilustracija žene koja je otkupila bezvrijednu narukvicu Policija traga za muškarcem Je li moguće da netko na ovo nasjedne? Pogledajte što je učinila lakovjerna žena

OLAF u umiješanost hrvatskih šećerana za sada ne sumnja, no pokaže li se da su one ipak znale za ciljeve šećerne mafije, neće se dobro provesti. 'Bilo kakvo lažno, nepotpuno ili neistinito prikazivanje podataka koje će rezultirati prisvajanjem ili zadržavanjem sredstava koja idu u proračun EU predstavlja kazneno djelo prijevare. Kazna je kod nas i do pet godina zatvora', kazala je profesorica na Pravnom fakultetu u Zagrebu dr. sc. Zlata Đurđević.

Balkanska ruta popularna je i kod šećerne mafije. Osim Hrvatske, OLAF je sličnog posla imao i kod naših susjeda.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene