Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sanader: Treba razmišljati i o nuklearnoj energiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski premijer Ivo Sanader rekao je kako za njega "više ne postoje tabu teme pa tako ni oko nuklearne energije", osvrćući se na intervju koji je dao austrijskom radiju, a koji su prenijeli gotovo svi austrijski mediji.

Premijer Sanader najavio je javnu raspravu i o nuklearnoj energiji te je kazao da će se o ideji o mogućoj izgradnji nove nuklearke izjasniti nakon te rasprave.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Što su razgovarali? Tajno se sastali Ivo Sanader i Stjepan Mesić Slika nije dostupna O Pahoru i inicijativi EK Sastanak Sanadera, Mesića, Bebića i čelnika stranaka zbog Slovenije

Sanader je rekao da je po hrvatskom Ustavu država obvezna osigurati izvore energije, a da se ne bi dogodilo da se izvori energije ne mogu osigurati, treba razmišljati i o nuklearnoj energiji, rekao je Sanader.

Austrijski kancelar Alfred Gusenbauer kazao je da svaka zemlja sama donosi odluku o energetskoj strategiji, a da se Austrija već prije trideset godina odlučila za obnovljive izvore energije.

"To što je Austrija tada učinila, Hrvatska mora sada nadoknaditi i orijentirati se na obnovljive izvore", rekao je kancelar Gusenbauer, nakon susreta s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom.

Hrvatska i Austrija mogu zajedno investirati

Hrvatski premijer Ivo Sanader nakon razgovora s austrijskim kancelarom Alfredom Gusenbauerom kazao je kako Hrvatska i Austrija mogu zajedno ulagati te da postoji mogućnost da hrvatske i austrijske tvrtke zajedno nastupe na trećem tržištu.

"Postoji mogućnost da naše kompanije zajedno nastupaju na trećem tržištu, jer Hrvatska poznaje mentalitet prostora jugoistoka Europe i može biti od pomoći. Zato se mogu formirati zajedničke tvrtke za nastup na trećem tržištu", kazao je premijer Ivo Sanader.

Sanader i Gusenbauer kazali su da su odnosi dviju zemalja iznimno dobri te da nema otvorenih pitanja, ali postoji još niz područja za daljnju suradnju. Sanader je izrazio nadu da će Austrija Hrvatsku i dalje podržavati na njezinu putu u Europsku uniju.

"Upoznao sam kancelara Gusenbauera s dva važna hrvatska cilja: ulazak u NATO i EU. Razmatrali smo kada bi Hrvatska mogla završiti pregovore, a to bi moglo biti, kao što je i Jose Manuel Barroso najavio, do ljeta sljedeće godine i mi želimo na tome raditi. Nadamo se da će nam austrijska vlada u tome pomoći", rekao je Sanader.

"Austrija daje snažnu podršku Hrvatskoj na putu prema Europskoj uniji i želimo da što prije postane članica. Uvjeren sam da će i pristup Hrvatske Europskoj uniji biti daljnji element stabilizacije regije", istaknuo je austrijski kancelar Alfred Gusenbauer.

U Beč su uz Sanadera i Mesića doputovali i ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković i ministar kulture Božo Biškupić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene