Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Predstavljeno istraživanje o jednakim mogućnostima na tržištu rada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Žene čine većinu zaposlenih u državnim poduzećima i javnom sektoru gdje su slabije plaćene, ali socijalno zaštićenije dok su muškarci dominantna radna snaga poduzeća u stranom privatnom vlasništvu, pokazalo je danas predstavljeno istraživanje Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI).

CESI je od rujna 2006. do veljače ove godine provodio anketno istraživanje među zaposlenicima i kadrovskim službama u tvrtkama i tijelima javne vlasti sa sjedištem u Zagrebu, kako bi utvrdili u kojoj se mjeri poštuju zakonski propisi na području rada i ravnopravnosti spolova.

Pročitajte i ovo Ilustracija Eksplozija bijesa i nevjerice Gradska vlast šokirala savjetima za žene i trudnice: Kako zadovoljiti supruga i ne biti frustrirana Protuprosvjed na Trgu Prosvjedi i ljudska prava VELIKA FOTOGALERIJA Muškarci pali na koljena, žene uzvratile udarac: ''Ne priznajemo gospodare ni u privatnom ni u javnom životu!''

Pokazalo se da muški rukovodeći kadar prevladava u svim poduzećima i ustanovama (65 posto) bez obzira na spolnu strukturu zaposlenih, a na čelu tvrtki je čak 77,5 posto direktora/ravnatelja i samo 22,5 posto direktorica/ravnateljica.

Poduzeća s više zaposlenih žena uglavnom pripadaju socijalnim, društvenim, obrazovnim i znanstvenim djelatnostima, dok su poduzeća s više zaposlenih muškaraca iz djelatnosti prijevoza, skladištenja, građevine i prerađivačke industrije.

Žene su većinska radna snaga u poduzećima u državnom vlasništvu, uslužnim djelatnostima i javnom sektoru gdje su uglavnom niže plaće, ali se u njima češće mogu koristiti socijalna prava.

Tako se pokazalo da žene puni rodiljni dopust koriste u poduzećima u javnom vlasništvu, dok u privatnim poduzećima oko polovice radnica koristi skraćeni rodiljni dopust.

Ispitanici/ce ističu da rodiljni dopust negativno utječe na ženu kao radnicu jer majčinstvo uglavnom pada na nju, a u periodu rodiljnog dopusta žena nije u toku s promjenama u poduzeću, pa kad se vrati nije zagarantirano da je čeka isto mjesto.

Da neudane žene, odnosno žene bez djece imaju veću mogućnost profesionalnog napretka smatra 67,6 posto radnika. Kao razloge tomu navode da neudane i žene bez djece imaju više vremena posvetiti se poslu, ne moraju izbivati s posla, uvijek su na raspolaganju, imaju više vremena posvetiti se struci i usavršavanju.

Ispitanici smatraju da majčinstvo, obiteljske obveze i karijera teško mogu ići usporedno i jednako kvalitetno i da će jedno prevladati.

Svoje zakonsko pravo na dnevnu stanku koristi 74,6 posto radnika (ako radi makar 6 sati dnevno), u minimalnom trajanju od 30 minuta.

Čak 90,9 posto anketiranih muškaraca koristi pravo na dnevnu stanku, a tek 67,3 posto žena. 

Na pitanje zašto ne koriste dnevnu stanku žene su odgovarale da ih nema tko zamijeniti ili da im količina posla to ne dozvoljava.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene