Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Knjiga narudžbi puna do 2012.

Porinut novi brod iz korčulanskog brodogradilišta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U korčulanskom brodogradilištu ‘Leda’ porinut je danas u more novoizgrađeni broda za naručitelja iz Nizozemske, Brodogradilište ‘Peters’. To je specijalni brod tipa ‘maxima‘ za prijevoz rasutih tereta, uglavnom na sjevernim morima.

Korčulansko brodogradilište ima dobru suradnju s nizozemskim brodogradilištem ‘Peters’ iz Kempena, za kojeg se u Korčuli grade brodovi, a zatim se tegle u Nizozemsku na završne poslove ugradnje pomagala i motora. Svečanosti porinuća su, uz zaposlenike koručulanskog brodogradilišta te predstavnike korčulanskih vlasti i Dubrovačko-neretvanske županije, nazočni bili i ugledni gosti iz Nizozemske: generalni direktor ‘Petersa’ Geert van Voorn, brodovlasnik Wilhem Doorduin te kuma broda Netty Doorduin koja je ga je krstila imenom ‘Cristine’.

Pročitajte i ovo Tragedija u Trogiru U Trogiru FOTO Reporterka Dnevnika Nove TV donosi detalje tragedije u kojoj je poginuo radnik: "Čini se da su propale terase..." Slika nije dostupna U Kraljevici porinut trajekt za britanskog naručitelja

>> Dogovoren model privatizacije hrvatskih brodogradilišta

Svečanost porinuća je pratila i veleposlanica Nizozemske u Hrvatskoj Nienke Trooster, izrazivši zadovoljstvo uspješnom suradnjom Nizozemske i Hrvatske, spojenom i kroz pomorsku tradiciju obiju zemalja. Direktor korčulanskog brodogradilišta ‘Leda’ Srećko Marini istaknuo je kako je ovo drugo od tri planirana porinuća u ovoj godini, odnosno treće od sveukupne ugovorene serije brodova tipa ‘maxima’.

Knjiga narudžbi puna do 2012.

U korčulanskom brodogradilištu u tijeku je montaža najvećeg do sada izgrađenog broda prema višegodišnjoj narudžbi, dugog preko 100 metara i nosivosti 5.200 tona dtw. Tako je i knjiga narudžbi popunjena do kraja 2012. godine, i što je najvažnije brodogradilište ‘Leda’ zapošljava 90 radnika i blizu toliko kooperanata, koji su samo ovom isporukom osigurali oko 3 milijuna i 200 tisuća eura, rekao je direktor Marin.

>> 144 milijuna državne potpore za izgradnju šest brodova

Napomenuo je kako korčulansko brodogradilište ‘Leda’ ima posla, redovito ispunjava obveze, i zapošljava nove radnike. No, također je istaknuo kako to brodogradilište koristi dio zapuštenih prostora brodogradilišta ‘Inkobrod’ u stečaju, a kao unajmitelji ne mogu ulagati veća sredstva u modernizaciju pogona, u čemu bi im pomogli i partneri iz Nizozemske, te ‘Leda’ ima namjeru kupiti pogone Inkobroda. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene