O političkoj krizi u Hrvatskoj govorilo se i na međunarodnom forumu o stranim ulaganjima. Ohrabrujuće su bile poruke poslovne elite kako kriza, za sada, ipak neće dodatno pogoršati sliku Hrvatske u očima ulagača.


Tko hoće investirati u Hrvatskoj učinit će to bez obzira na političku krizu poručuju šefovi domaćih kompanija u stranom vlasništvu. 'Ako bi to trajalo još 6 mjeseci ili godinama onda bi to imalo utjecaja, ne bi rekao da nešto što se dešava tjedana dana ili tri četiri mjeseca će nešto značajno promijeniti u percepciji hrvatske kao zemlje za ulaganje', rekao je Mihael Furjan, predsjednik uprave Plive.

Vezani članci Radnik, ilustracija Traži se najbolji hrvatski radnik koji se ističe po radnoj etici i velikom srcu: Dobit će 100.000 kuna u gotovini Haris Methadžović U Dubrovniku nestao 40-godišnji Haris Methadžović, zadnji put viđen 2018. godine

'Ja mislim da je došla jedna politička poruka iz Londona što se tiče ovih obveznica. Sumnjam da je to financijska poruka. Onaj tko poznaje Hrvatsku i naš mentalitet neće ovo shvatit kao neku veliku prepreku ulaganju', smatra Mladen Fogec, predsjednik udruženja stranih investitora.

Poručili su kako Hrvatska može biti još privlačnija investitorima. 'Investitor hoće kalkulirati svoju investiciju zato hoće jedan okvir koji je stabilan znači ja moram znati ako tražim negdje dozvolu hoću li ju dobiti u određenom roku', rekao je Michael Georg Muller, predsjednik uprave Reiffeseinbank Austria.

No ministri investitorima nisu mogli obećati konkretne poteze. 'Nadam se da od mene danas u ovom trenutku ne očekujete nekakva konkretna rješenja ili smjerova u kojima će se dalje ići', rekao je ministar financija Zdravko Marić.

'Ta promjena zakona o javnoj nabavi koji je u proceduri u srijedu će biti ako Bog da na vladi', dodao je ministar Panenić.

No u najkonkurentnijim zemljama svijeta Japanu ili Švicarskoj gospodarstvo ne funkcionira na principu ako Bog da. 'Naša politika u promicanju izravnih stranih ulaganja ostaje ista jer birokracija, na primjer u našoj agenciji, ostaje ista bez obzira tko je premijer. Tako da kod nas sve ovisi koliko su stabilne državne institucije, a ne političari', kaže Takuro Nozawa iz japanske Agencije za vanjsku trgovinu.

Iz udruge stranih investitora su poručili kako imaju želju da Hrvatska od male zemlje za veliki odmor postane mala zemlja za veliki biznis.