Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napetost u vrhu

MOL odgovara: Odbijamo nacionalističke komentare pojedinih članova upravljačkih tijela Ine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mađarski MOL kategorički je odbio 'nacionalističke komentare pojedinih članova upravljačkih tijela Ine' i u priopćenju poručio kako je jedini interes svih uspješna i učinkovita Ina.

"MOL Grupa kategorički odbija nacionalističke komentare pojedinih članova upravljačkih tijela Ine. Nema Mađara, niti Hrvata u Ini, samo ljudi koji rade za Ininu dobrobit", navodi se u priopćenju MOL-a.

Pročitajte i ovo Zgrada Ine Nakon megaafere Član Uprave Ine dao ostavku: Bio je direktor korporativnih usluga, kasnije prešao u MOL grupu Peđa Grbin PRIČA SE MORA RASPETLJATI Grbin: "Oporba traži saslušanje Dobronića, Hrvoj Šipek i Malenice o ugovoru s MOL-om"

>> Linićeva poruka Upravi Ine: Ako možete bez nas, otvarate rat s Hrvatskom!

Iz mađarske kompanije, koja u svom vlasništvu ima 49,1 posto dionica Ine, navode kako im nije jasan metež koji se u zadnjih nekoliko dana stvorio u medijima. "INA je na ispravnom putu razvoja i ostvaruje pozitivne rezultate unatoč vanjskim izazovima s kojima se kompanija suočava danas", ističu iz MOL Grupe.

Pritom napominju kako je jasno da se u proteklih deset godina Ina promijenila na bolje.

"Od trenutka kada je MOL ušao u Inu, prosječna godišnja ulaganja u Inu više su nego udvostručena. To znači da je godišnje u rafinerije ulagano pet puta više, 14 milijardi kuna je uloženo u strateške investicije u istraživanju i proizvodnji, a ulaganja u benzinske postaje također su udvostručena. INA stvara vrijednost i pozitivno doprinosi BDP-u Hrvatske", kažu u MOL-u.

"Te rezultate smo postigli zajedno. Brojke pokazuju da se na sastancima Ininih upravljačkih tijela 99 posto odluka donosi jednoglasno. To znači da su svi članovi glasali za iste ciljeve", navodi se u priopćenju.

Iz mađarske kompanije poručuju i kako je jedini interes svih uspješna i učinkovita Ina.  "Želimo biti dio rješenja, a ne dio problema. Uvijek smo bili otvoreni za pregovore o daljnjem razvitku Ine koji će kompaniju još više ojačati, kao što smo poštivali zahtjeve drugog velikog dioničara. Slijedom toga smo intenzivirali modernizaciju maloprodajne mreže i pripremali sljedeći značajan investicijski ciklus u riječkoj Rafineriji", zaključuje se u priopćenju MOL Grupe.

Na upite o kritikama koje je danas na upravljanje Inom iznio ministar financija Slavko Linić, iz Ine odgovaraju kako je "Ina, unatoč gospodarskoj krizi, uspješna kompanija koja ostvaruje dobre poslovne rezultate te bi svima odgovornima za njezin rad, nastavak takvog poslovanja trebao biti primaran cilj".

U tom kontekstu, u Ini kažu kako se slažu s izjavom ministra Slavka Linića te im je drago da se prepoznaju napori Ine u modernizaciji maloprodajne mreže, s čime će ta kompanija nastaviti i u predstojećem razdoblju.

"Ulaganja u sva tri segmenta djelatnosti - istraživanje i proizvodnju, rafinerije i trgovinu na malo - su od ključne važnosti za održivi razvoj Ine, te je dijalog s Vladom RH i kao dioničarom i kao regulatorom u tom svjetlu od ključne važnosti", zaključuju u Ini.

Ministar financija Slavko Linić danas je izjavio kako Vlada neće prihvatiti neprimjeren i neprihvatljiv odnos unutar Ine te kako se način upravljanja tom kompanijom, kako to čini mađarski MOL, mora mijenjati. "Mi želimo promijeniti ugovor, želimo Zakon o trgovačkim društvima primijeniti i u Ini, jer razloga da se tako nešto događa ne postoji. Nećemo prihvatiti ovakav odnos unutar Ine, to je nešto neprimjereno i neprihvatljivo", kazao je Linić i naglasio kako je istina da mađarski MOL može Inom upravljati i bez hrvatske Vlade, ali da u tom trenutku "oni otvaraju rat s hrvatskom državom". (Hina)
http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/liniceva-poruka-upravi-ine-ako-mozete-bez-nas-otvarate-rat-s-hrvatskom.html
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene