Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Usklađivanje s EU propisima

Linić: Moramo ukinuti nultu stopu PDV-a na najnužnije potrepštine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Cijene energenata, kao i kruha i mlijeka, mogle bi dodatno narasti kad RH uđe u EU. Država ima obvezu uskladiti porezne propise s europskima pa se ukida nulta stopa PDV-a i usklađuju trošarine. Ministar Linić tvrdi da to obični građani ne bi trebali znatnije osjetiti.

Ministar financija Slavko Linić u akciji je umirivanja javnosti zbog najava poreza na nekretnine. 'Prva nekretnina u kojoj se živi, radi i stanuje će biti otprilike na razini komunalne naknade', rekao je. Zato će znatno više plaćati oni kojima nekretnine zjape prazne ili se iznajmljuju na crno. 'U naredna četiri mjeseca ono što očekujem negdje nekoliko desetaka tisuća ugovora o najmu', rekao je Linić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odgovarao tviterašima VIDEO Linić: Svi su za promjene, a kada ih treba provesti, svi su protiv Slika nije dostupna Uskoro u Saboru Slijedi prijelomna godina za državni proračun: Evo što je Linićev plan

>> Linić ministrima reže plaću za više od 1.000 kuna?

Detalje će ministar otkriti kad prijedlog novog poreza krajem tjedna stigne na Vladu. Kratki rok za procjenu vrijednosti svih nekretnina, što je osnova za izračun nameta, u Poreznoj upravi tvrde da neće biti problem. 'Sve riješeno! Imaju Porezna uprava i sve institucije koje su potrebne da se uspostave fiskalni katastar i ostali podaci koji su potrebni za taj porez bit će sposobni odraditi taj posao', rekla je ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović-Smiljanec

Odradit će se i posao sprečavanja plaćanja na crno. Početkom godine stižu fiskalne blagajne na čiju se skupoću žale poduzetnici. 'Ako poduzetnik ne može potrošiti tri do četiri tisuće za promjenu sustava, onda to nije poduzetnik onda on treba socijalnu pomoć', rekao je Linić.

Građanima socijalna pomoć neće trebati, uvjerava ministar, iako se osnovnim proizvodima poput kruha i mlijeka ukida nulta stopa PDV-a. Zbog usklađivanja s EU regulativom veće trošarine idu i na energente, neke automobile, cigarete... 'Trošarinski sustav je postavljen tako da on ne bude uzrok rasta cijena u Hrvatskoj', rekao je ministar.

Je li ministrova nova porezna politika doista takva, građani će na lisnicama osjetiti već iduće godine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene