Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najavila gospodarski forum

Kosor: U RH se upravo realiziraju investicije od 20 milijardi kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijerka Jadranka Kosor danas je u Vladi najavila veliki gospodarski forum, koji se treba održati 10. i 11. listopada.

'Mogu već sada konstatirati da će to biti ako ne najveći, onda jedan od najvećih događaja te vrste u Hrvatskoj', rekla je premijerka, uz koju su još govorili predsjednik HGK-a Nadan Vidošević, predsjednik HUP-a Davor Majetić te potpredsjednik Vlade za investicije Ivan Domagoj Milošević.

Pročitajte i ovo Krešendo: Jadranka Kosor podcast Krešendo Bivša premijerka otkrila kako je izgledalo sastavljanje lista: ''Jadranka Kosor pronađena gola na vrhu zgrade, naišao je Šeks...'' Krešendo: Jadranka Kosor, Vesna Pusić i Hrvoje Krešić KREŠENDO HRVOJA KREŠIĆA Pikanterije i političke izdaje: "Složila mi se slika da su ga imali u šaci, moj muž je zamalo pao u nesvijest"

Organizacija tog skupa na tragu je poslova koje je Vlada provodila posljednje dvije godine, poručila je Kosor. Jedan od glavnih projekata Vlade, istaknula je Kosor, jest i jačanje investicijske klime, odnosno uklanjanje prepreka za investiranje.

Naglasila je i da je dolaskom potpredsjednika za investicije Miloševića u Vladu, ostvaren rezultat u investicijama. 'U ovom trenutku, u različitim fazama realiziraju investicije u vrijednosti od 20 milijardi kuna', istaknula je Kosor.

Potpredsjednik Vlade za investicije Domagoj Ivan Milošević najavio je da će na konferenciji biti organizirane panel rasprave o ubrzavanju gospodarskog rasta kroz ulaganja, ulaganjima dijaspore u Hrvatsku, kao i četiri panela koja pokazuju gdje Vlada očekuje greenfield ulaganja - u energetiku, infrastrukturu, turizam i visoku tehnologiju.

Osim jačanja odnosa s našim partnerima, vodit ćemo posebnu brigu da razvijamo što bolje odnose s najbrže rastućim gospodarstvima u svijetu - Rusijom, Kinom, Indijom i Brazilom, te zemljama Perzijskog zaljeva i Turskom, i to će se vidjeti na forumu, kazao je Milošević.

Govoreći o razlozima zašto je Hrvatska zadnjih godina pala na zadnje mjesto po privlačenju izravnih investicija u regiji, Milošević je ustvrdio da sadašnja Vlada nije bila prisiljena privatizirati nacionalna bogatstva kao Vlade nekih drugih zemalja, koje su zbog toga ispred nas po stranim ulaganjima. Po izravnim ulaganjima po glavi stanovnika i dalje smo ispred nekih zemljama koje nisu imale rat i članice su EU, poput Slovenije, Slovačke ili Poljske, ustvrdio je Milošević.

Predsjednik HGK-a Nadan Vidošević podsjetio je kako je i Hrvatska imala visoki trend stranih ulaganja dok je prodavala banke, pivovare, cementare itd., no onda se zbog osjetljivosti javnosti na prodaju nacionalnog bogatstvo s time prestalo.

Ta prodaja je zapravo značila preuzimanje naših kapaciteta u raznim sektorima i našeg tržišta, a nažalost nije bilo greenfield investicija koje bi bile odskočna daska za ekspanziju hrvatskog gospodarstva, barem u regiju. Stoga HGK svesrdno podržava ovaj forum kako bi se pokušalo po prvi puta kod nas pokrenuti val greenfield investicija, pojasnio je Vidošević.

Na upit o problemima koje investitori doživljavaju kod lokalne birokracije, predstavnici Vlade i HGK ocijenili su kako se u zadnje dvije - tri godine dogodila dramatična promjena nabolje jer je kriza natjerala lokalne čelnike da se više počnu baviti rješavanjem problema nezaposlenosti, i pritom konkuriraju jedni drugima.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene