Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potrebne gospodarske zone

Karlovac bio nespreman i izgubio posao za Porsche

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na sjednici Gospodarskog vijeća istaknuti su problemi Karlovca za investitore.

Da nema HS produkta, PPK, KIM-a, Alstoma i još nekih većih poduzeća, gospodarski podaci za Karlovačku županiju bili katastrofalni. Zahvaljujući njihovom porastu izvoza, kretanja su bolja u odnosu na ona na nacionalnoj razini, kazao je Zlatko Kuzman, prvi čovjek Gospodarske komore Karlovačke županije na sjednici Gospodarskog vijeća.

Pročitajte i ovo Zapalila šank u klubu Monaco sedam ozlijeđenih UZNEMIRUJUĆE Konobarica koja je palila šank i zapalila goste puštena na slobodu: DORH objavio detalje Ilustracija Ozlijeđeno sedmero gostiju Konobarica koja je zapalila goste u pritvoru, policija objavila detalje

Prisustvovali su neki poduzetnici, no sjednica je bila namijenjena i novim gardonačelnicima i načelnicima kako bi se upoznali sa stvarnim stanjem i pomogli razvoje u svojim sredinama. 'Ukoliko prvi ljudi općina ili gradova ne razumiju složenost gospodarske situacije i ukoliko se ne trude stvoriti preduvjete za dolazak investitora, ništa se neće dogoditi, neće biti novih radnih mjesta', dodao je Kuzman.

Lanjski pozitivni indeksi na tragu su ‘pozitive’ koju poduzetnici imaju već dvije godine za redom, a ona se pretočila i u poslovanje u prvoj polovici ove godine.

'Poduzetnici Karlovačke županije imaju osam milijardi kuna ukupni godišnji prihod. Od toga 7,5 milijardi ‘razade’ poduzetnici, a oko 550 milijuna kuna odnosi se na prihod obrtnika i slobodnih zanimanja. Dodajmo tome i dvije milijarde u šoping centrima u županiji. Ono po čemu je naša županiaj nespecifična u odnosu na druge sredine je da prerađivačka industrija, i to metalskih proizvoda i hrane i pića, ostvaruje 58 posto dobiti i koja je imala gotovo dva puta veći prihod lani', kazao je Kuzman.

>>Grčić: Hrvatsku čeka investicijski 'boom' od EU fondova

Investicije velikih tvrtki rastu, ove su godine veće za čak 13,2 posto što je najveći razlog njihove konkurentnosti u svijetu. Prvi čovjek Gospodarske komore kazao je da u tome prednjače tvrtke sa metalnim proizvodima, posebice HS koji ima nove proizvodne pogone, a gradi i nova postrojenja.

Zahvaljujući njima i Alstomu koji stalno zapošljavaju, županija nema i veći broj nezaposlenih. Njihov broj mogu smanjiti samo nove investicije. Karlovačka je županija, sam sam svjedok tome, u prošlim godinama izgubila velike ulagače, koji danas u drugim sredinama zapošljavaju na tisuće djelatnika, jer nije bilo razumijevanja.

'Primjerice, u Karlovcu je 3.300 zaposlenika moglo raditi kožne presvlake za Porsche, a ne u Varaždinu. Novi zakon koji je u proceduri nudi bolje uvjete investitorima za ulaganje. No, mi moramo imati spremne poslovne zone sa potpuno riješenim imovinsko - pravnim odnosima i određenim nivoom komunalne opremljenosti kako bismo mogli namamiti ulagače. Asfaltiranje cesta je važno, ali ulaganje u nova radna mjesta još je važnije jer ono omogućava dotok novca za asfaltiranje', dodao je Kuzman.

Napominje da su neke županije, u žestokoj borbi za nove investitore, angažirale i profesionalne agente koji tragaju za ulagačima na zapadu. Istaknuo je velik posao karlovačke gradske uprave koja je novim prostornim planom omogućila da velike tvrtke legalizira i prošire proizvodnju. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene