Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oporavak globalne ekonomije

Japan zabilježio rast od 0,9 posto i izašao iz recesije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Japan je pokazao znakove izlaska iz recesije, nakon pozitivnog rasta te zemlje od 0,9 posto od mjeseca travnja to lipnja ove godine. To je prvi pozitivan pomak u gospodarstvu Japana nakon četiri uzastopna kvartala u kojima je Japan bilježio smanjenje BDP-a.

Pročitajte i ovo Tvornice - 2 Nekoliko signala Poduzetnicima prijeti nova opasnost: "Takav pad nemoguće je nadoknaditi" Ilustracija Nova kriza Europski gospodarski div bori se s recesijom: "To je znak za uzbunu!"

Strani izvjestitelji navode kako Japan porast u gospodarstvu može zahvaliti iznimno velikom paketu pomoći posrnulom gospodarstvu od strane države te kako će se tek vidjeti hoće li pozitivan zaokret i potrajati. najnovije brojke pokazuju kako i druge države i ekonomije izlaze iz recesije, uključujući Njemačku, Francusku i Hong Kong, što je prema nekim očit znak slabljenja recesije na globalnoj razini, piše BBC.

>> Pad BDP-a jedan posto, recesija u SAD-u pri kraju

Ipak, s obzirom da rast japanskog gospodarstva nije dostigao razinu koju su analitičari očekivali, glavni japanski burzovni index Nikkei, zaostao je u rastu te čak i pao za 272 boda, odnosno 2,6 posto. Ukoliko japanska ekonomija nastavi s pozitivnim indeksom rasta do kraja godine, analitičari predviđaju kako će godinu završiti s rastom od 3,7 posto, što je samo 0,2 posto manje od predviđenih 3,9 posto.

Isto tako, rast japanske ekonomije uvelike ovisi i o količini izvoza, tako da je usporavanje gospodarstva SAD-a imalo drastične posljedice na njihov izvoz. Ipak, kako su Njemačka i Francuska obje zabilježile lagan rast ekonomija od 0,3 posto između travnja i lipnja, analitičari su ustvrdili kako bi oporavak globalnog gospodarstva mogao biti i brži od očekivanog. hong Kong je u istom periodu napravio znatan pomak u gospodarskom rastu, zabilježivši plus od 3,3 posto.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene