Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

'Država se mora zadužiti još 42 milijarde kuna bruto da bi refinancirala ovogodišnji deficit od 14 milijarda kuna i refinancirala sve obveze koje će dospjeti na naplatu ove godine', izjavio je guverner HNB-a Željko Rohatinski, a prenosi Večernji list.


Guverner HNB-a istaknuo je na okruglom stolu u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti kako je od izbijanja krize za održanje likvidnosti u sustav 'upumpano' 5 milijardi eura, te da monetarana politika nema više mogućnosti za intervenciju. Kaže kako bi svako daljnje smanjenje pričuve bilo kontraproduktivno.

Vezani članci Tablica globalne konkurentnosti Realnost ili prazna obećanja? Pitali smo kandidate za parlament kako oni planiraju riješiti ekonomsku krizu uzrokovanu koronavirusom Slika nije dostupna MMF: Hrvatsko gospodarstvo očekuje još jedan PAD! Blagi oporavak tek od 2015.

'Ako to ne shvate relevantne strukture (Vlada), bit ćemo prinuđeni zvati MMF, što nije dobro rješenje. Zahtjevi koje bi u tom slučaju oni postavili pred Hrvatsku ne bi u suštini bili ništa drugačiji od onoga što sami znamo da je u takvim situacijama potrebno poduzeti kako bi se očuvala eksterna likvidnost zemlje', smatra Rohatinski. Guverner HNB-a između ostalog je ustvrdio kako će godišnji pad BDP-a biti veći od 4,5 posto, kolike su do sada bile prognoze.

‘Kolega Rohatinski nije ništa drugo rekao nego što su to zajedničke tablice ministarstva financija i Hrvatske narodne banke. Dakle, radi se 28 milijardi refinanciranja obveza i najveći dio toga smo izrefinancirali i on je temeljem gospodarskog rasta napravio ono što je procjena da bi deficit države trebao biti 14 milijardi. To su zajedničke tablice koje mi koordiniramo’, rekao je Ivan Šuker, ministar financija.