Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvansudska nagodba

Daimler AG mitom osiguravao poslove i u Hrvatskoj?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Podmićivali su kupnjom luksuznih automobila, vrijednih poklona ili plaćanjem skupih vjenčanja.

Njemački proizvođač automobila Daimler AG pristao je u izvansudskoj nagodbi isplatiti 185 milijuna dolara odštete kako bi se okončala dugotrajna kriminalna istraga američkih vlasti koja je razotkrila da je kompanija isplatila milijune dolara mita u dvadesetak zemalja, među kojima i u Hrvatskoj, kako bi si osigurala poslove, izvješćuje u srijedu The Wall Street Journal, pozivajući se na osobe upoznate sa slučajem. S postignutom izvansudskom nagodbom, okončala bi se istraga američkog ministarstva pravosuđa oko toga je li Daimler prekršio američke antikorupcijske zakone, i povezana civilna istraga američke komisije za burze i vrijednosnice, koju je 2004. potaknula pritužba bivšeg zaposlenika.

Pročitajte i ovo Što je korupcija? - 4 Rak-rana društva Građani na internetu mogu prijaviti korupciju, ali ne anonimno: "Svatko je to radio - to je normalno" Ilustracija Podignuta optužnica Carinice pokušale uzeti mito: "Rekle su mu da može izbjeći prekršaj, a on neka predloži kako"

 Daimler priznao krivnju za korupciju u inozemstvu

U sklopu nagodbe, koja je podnesena saveznom sudu u Washingtonu, Daimler će isplatiti 93.6 milijuna dolara kako bi se riješila istraga ministarstva pravosuđa, te 91.4 milijuna dolara za istragu SEC-a. Dodatno, tvrtka je pristala priznati krivnju za kršenje američkog zakona o korupciji u inozemstvu, kazala je osoba upućene u pogodbu za WSJ. Glasnogovornik Daimlera odbio je komentirati detalje sporazuma, rekavši da kompanija ne želi komentirati slučaj prije ročišta pred saveznim sudom 1. travnja, kada bi predložena nagodba trebala biti predstavljena.

Među zemljama u kojima je Daimler podmićivao strane novinske agencije navode i Hrvatsku. Uz nju, spominju se Kina, Rusija, Egipat, Grčka, Mađarska, Obala Slonovače, Latvija, Litva, Irak, Nigerija, Srbija, Crna Gora, Tajland, Turska, Uzbekistan, Indonezija i Vijetnam. Kao primjere podmićivanja u nekima od tih zemalja, agencije navode kupovinu luksuznih automobila državnim dužnosnicima, pa čak i njihovoj djeci, kupovinu drugih vrijednih poklona ili plaćanje skupih vjenčanja onima koji su odlučivali o dodjeli poslova. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene